Часове остават до церемонията по раздаването на наградите "Оскар". Те са по-специални за нас тази година, тъй като за първи път българска актриса (или актьор) е номинирана. Това е вече предизвикалата фурор в САЩ Мария Бакалова, която е сред претендентките за статуетката за поддържаща женска роля за филма "Борат 2".

В последните месеци бе казано всичко за Мария Бакалова. А може би не - наш приятел има какво да добави в "подгряването" преди шоуто в Лос Анджелис.

Това е писателят и журналист Иво Иванов, автор на бестселърите "Кривата на щастието" и "Отвъд играта", който от много години живее в Съединените щати.

Иво е публикувал във фейсбук аудиооткъс от популярен в цял свят подкаст, в който авторът му Бил Симънс и един от най-авторитетните кинокритици отвъд океана - Уезли Морис, дебатират оскарите, като специално се спират на Бакалова.

Иванов е и превел репликите на двамата, които можете да видите по-долу. Клуб Z публикува поста с негово съгласие. И както завършва винаги позитивният разказвач, със или без статуетка Мария Бакалова вече е спечелила.

Но най-добре чуйте откъса... 

На 16 май 1929 година Емил Дженингс е получил първата награда Оскар за актьорско майсторство. Почти сто години са отминали оттогава и в този златен за кинематографията век, сред многомилионната армия от талaнтливи актриси, едва няколкостотин са били удостоени с мечтаната номинация от Академията за филмови изкуства и науки. Няколкостотин! Днес, за пръв път в историята, една от тях е българка. И признанието не е случайно.

Нямаше роля през изминалата откачена година, която да изискваше повече безстрашие, съобразителност, физическо усилие, актьорска гъвкавост, усет за импровизация и чиста проба талант. Преди месец Бил Симънс, чийто аудио подкаст е един от най-популярните в света, посвети предаването си на предстоящите номинации за наградите Оскар. Беше поканил на разговор популярния кинокритик на "Ню Йорк Таймс" - Уезли Морис. В даден момент стана дума за изпълнението на Мария Бакалова. През последния месец съм слушал тези три минути повече от 20 пъти и винаги се просълзявам:

Уезли Морис: "И това момиче Мария Бакалова е.... тя е актьор! Тя наистина е актьор и не знам ти как възприе филма, но аз... аз не знаех коя е тя и в началото не бях сигурен какво е естеството на нейното присъствие, но в един момент стана ясно, че тази жена просто твори магия от... от... и аз не знам от какво."

Бил Симънс: "Аз мисля, че тя със сигурност трябва да бъде номинирана. Страшно ми хареса! Според мен това беше едно от най-добрите женски комедийни изпълнения през последните десет години..."

Уезли Морис: "Аз дори не бих го ограничил само с женските изпълнения. Сред най-добрите въобще! Точка!"

Бил Симънс: "О, да. Фактът, че тя напрактика влиза в мач от НБА рамо до рамо с Леброн... И под Леброн имам предвид Саша Берън Коен. Няма по-добър от него в подобен вид сатира... с импровизация на момента и "провокиране" на хората... И тя просто излиза на игрището и заявява: никакъв проблем - ще играем заедно наравно."

Уезли Морис: "Нещо повече - има моменти, в които Коен изглежда изненадан, че тя въобще не изостава от него... Има моменти, в които той е очевидно поразен от изпълнението и. Тя сякаш с готовност отива толкова по-далече, отколкото той е изисквал от нея, че той самият не може да повярва."

Бил Симънс: "Страхотна е и трябва да бъде номинирана..."

(Изолирах откъса и го прилагам тук... щракнете на иконката за звук и му отделете три минути).

През последните месеци Мария сякаш бе навсякъде тук - интервюта, емисии, награди, церемонии и т.н. И поведението й, стилът й, чарът й са толкова неподправени, че това непринудено момиче очарова не само десетте хиляди члена на Академията, но и цяла Америка. Церемонията ще започне след няколко часа и няма да има нужда да стискаме палци - със или без статуетка Мария вече е спечелила.