Холивуд е в трескава подготовка за церемония за наградите "Оскар" в неделя вечер, небивала досега, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Излъчването на 93-ата церемония ще започне в 20 часа северноамериканско източно време по телевизия Ей Би Си. Няма да има водещ, няма да има публика, без маски ще бъдат и номинираните творци, които ще участват в шоуто на "Юниън стейшън" в Лос Анджелис, която ще е основното място на стектакъла, организиран обикновено в "Долби тиатър".

За разлика от протеклата предимно виртуално церемония за наградите "Златен глобус", участието чрез платформата "Зум" е забранено, макар че сателитни видеовръзки от чужбина ще събират артистите, неуспели да пътуват до САЩ.

Продуцентите на шоуто се надяват да върнат част от традиционния блясък на "Оскарите" в година на пандемия. Червеният килим се завръща, макар малко медии да имат достъп до него. Всекидневното облекло е забранено. Включванията от червения килим започват в 15 часа местно време, а предварителната програма на Ей Би Си е с начален час 18:30 часа местно време и в нея ще бъдат излъчени предварително записани изпълнения на петте песни, номинирани за "Оскар". Церемонията ще се предава на живо и от "Хулу", YouTube, AT&T, "Фубо" и на сайта на Ей Би Си.

Продуцентите, начело с режисьора Стивън Содърбърг, обещават ново тв преживяване с церемонията тази година.

Шоуто ще прилича повече на игрален филм, каза Содърбърг. То ще се снима при 24 кадъра в секунда вместо в 30 кадъра, ще изглежда широкоекранно, а Брад Пит, Хали Бери, Рийз Уидърспуун, Харисън Форд, Зендая и другите звезди, които обявяват наградите, са представени като участници в продукцията. Содърбърг уверява, че разликата ще бъде видна още в първите 90 секунди от церемонията.

Но дори това необикновено шоу вероятно няма да е достатъчно, за да спаси церемонията от очаквания спад в рейтинга. По време на пандемията показателите на наградните церемонии се сринаха, а номинираните продукции тази година, повечето от които са по-малки и нискобюджетни, едва ли ще успеят да привлекат масово аудиторията като продукции от тежката артилерия като "Титаник" или "Черната пантера".

Миналата година, когато "Паразит" стана първата чуждоезична лента, спечелила "Оскар" за най-добър филм, церемонията привлече 23,6 милиона зрители, най-малко в историята.

"Нетфликс" доминира тази година с 36 номинации, сред които е и "Манк" - черно-бялата драма на Дейвид Финчър за Херман Манкевич, сценарист на филма "Гражданинът Кейн". Стрийминг платформата се бори за първото си отличие във водещата категория за най-добър филм и залага още на "Процесът срещу Чикаго 7" на Арън Соркин.

Най-високи са очакванията наградата за най-добър филм да отиде при "Земя на номади" на Клои Чжао. Ако спечели, това ще е най-нискобюджетната продукция, отличена с "Оскар" за най-добър филм. Филмът на Чжао, в който участват множество непрофесионални актьори, е заснет за по-малко от 5 милиона долара.

Чжао е фаворит е в категорията за най-добър режисьор, в която за пръв път са номинирани две жени. Другата претендентка е Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал". Чжао има шанс да стане втората жена, победила в категорията за най-добър режисьор в 93-годишната история на наградите след Катрин Бигълоу и първата цветнокожа жена-лауреат.

И в актьорските категории се очаква да бъде написана история. Ако победителите от наградите на Гилдията на актьорите повторят успеха си - Чадуик Боузман за най-добър актьор и Вайола Дейвис за най-добра актриса в "Ма Рейни: Майката на блуса", Юн Ю-джун за най-добра актриса в поддържаща роля за "Минари" и Даниел Калуя за поддържаща роля в "Юда и черния месия", за първи път в историята тъмнокожи актьори ще са победители.

Някои от категориите изглежда предоставят силна конкуренция и неяснота. Сред тях е номинацията на Боузман, който почина миналия август и би могъл да стане третият актьор с награда, присъдена посмъртно, след Питър Финч и Хийт Леджър.

Другата несигурна категория е за най-добра актриса в главна роля. Дейвис, печелила "Оскар" за изпълнението си в "Прегради" се изправя срещу Кери Мълиган ("Момиче с потенциал") и двукратната носителка на "Оскар" Франсис Макдорманд.

Церемонията, провеждана обичайно през февруари, тази година беше отложена заради пандемията и отпадна изискването номинираните филми да са били прожектирани в кината. Премиерите на някои продукции, като "Без звуци в живота", бяха още през есента на 2019 г.

Пандемията не позволи на някои очаквани продукции да се представят пред публика през 2020 г., но някои по-високобюджетни филми имат шансове за награди. "За душата" на Пиксар изглежда сигурен лидер в категорията за най-добра анимация, а "Тенет" на Кристофър Нолън вероятно ще спечели в категорията за визуални ефекти.

За първи път обаче най-престижните награди на Холивуд вероятно ще отидат при филми, които почти не са излизали на голям екран. С най-много приходи от продадени билети от прожекции е "Момиче с потенциал", отчел 6,3 милиона долара в боксофиса.

След пандемията Холивуд и оскарите вероятно няма да са същите. Или както каза новият изпълнителен директор на "Уорнър медия" Джейсън Килар, когато обявяваше плановете за прехвърляне на филмите на студиото към стрийминг услугите - "Вече не сме в Канзас".