Руски шпиони на два пъти са се опитвали да отровят българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, а разкритията в Чехия сочат, че руснаци са унищожили негова стока във взривените складове с боеприпаси в чешкото село Върбетице през 2014 г, пише във вчерашния си брой "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Дни след като чешките власти уличиха руските агенти, известни под названието "подразделение 29155", като причинители на експлозиите с двама загинали, Гебрев признава, че в тези складове е имало негова стока. И според чешки представители именно тази стока е била мишената.

В електронно писмо до вестника Гебрев пише, че той е държал муниции на склад в Чехия и признава нещо, което досега отричаше - че неговата компания "Емко" е доставяла военно оборудване за Украйна след 2014 г., тоест след като сепаратистите, подкрепяни от руските въоръжени сили и разузнавателни служби, започнаха война срещу украинската армия, пише нюйоркското издание.

Според него въпросното подразделение 29155 е оперирало из Европа дълго време преди да бъде идентифицирано от западните разузнавателни агенции. През 2019 г. журналистическо разследване на "Ню Йорк таймс" е установило какви са били целите на тази ударна част и че нейни служители са извършили покушението предната година срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английска град Солсбъри. След това има много други примери, продължава вестникът, за деянията на тази група шпиони. Миналата година ЦРУ констатира, че офицери от 29155 вероятно са изплащали тайно възнаграждения на криминални престъпници в Афганистан, които в замяна да нападат войници от САЩ или коалицията.

Българската прокуратура предяви задочни обвинения към трима руснаци от 29155 за отравянето на Гебрев през януари 2020 г. и издадоха заповеди за техния арест, припомня "Ню Йорк таймс". Сега българският оръжеен търговец се съмнява, че нападателите са действали сами и намеква, че даже и руснаците да са отговорни за отравянето му, те вероятно са в сговор с негови врагове в България.

Авторът на статията цитира бивш украински представител, пожелал анонимност, според когото фирмата "Емко" е подписала през 2014 г. договор за доставка на артилерийски снаряди за украинските въоръжени сили. За да се попречи на проруски настроени членове на българското правителство да осуетят доставките, твърди източникът, сандъците с боеприпасите били маркирани с получател в Тайланд. Въпреки това руското правителство узнава за доставките и настоява пред София да ги прекрати. Гебрев обаче отрича, че неговата компания слага погрешни адреси при експорт.

Да оказваш военна помощ на украинското правителство по всяко време след 2014 г. е като да си играеш с огъня, заключава многозначително "Ню Йорк таймс". По-нататък в статията се привеждат предполагаемите имена и действия на членовете на подразделение 29155.