Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) отмени ограниченията за прилагане на ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън". Това съобщи на пресконференция в онлайн формат и.д. директорът на американския регулатор Джанет Удкок, цитирана от световните агенции, предаде БТА.

"Взехме решение за възобновяване на използването на тази ваксина след съответна препоръка на комисията от експерти на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, дадена след тяхно гласуване", каза Удкок.

Ръководителката на федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски обяви, че имунизирането с този препарат може да бъде възобновено незабавно. Представителят на регулатора Питър Маркс каза, че първите ваксини може да бъдат поставяни още в събота сутрин. 

Припомняме, че FDA временно спря еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън", когато започнаха проверки дали препаратът може да причинява тромбози при определени пациенти. Същите проверки имаше и за ваксината на "АстраЗенека".

 
В средата на април европейски медии обаче съобщиха, че Европейската комисия е решила да не подновява договорите за доставка на ваксините на компаниите „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“. Ставаше въпрос за доставки след изтичането на текущи договори, като причината бе в забавянето на доставките. Пред Клуб Z тогава от Европейската комисия отказаха да коментират информацията, която се позоваваше на данни от Министерството на здравеопазването в Италия.