Ръководството на УНСС уволни доц. Мартин Осиковски, който публично възрази срещу визита на премиера и кандидат-депутат Бойко Борисов в университета в последния ден на предизборната кампания. Дисциплинарното уволнение е заради „злоупотреба с доверието на работодателя“, както и защото е уронил „доброто име на предприятието“.

„Злоупотребата“ и „уронването“ явно са осъществени в оставката, която доц. Осиковски подаде от ръководни постове в УНСС. Тогава той обяви решението си във фейсбук.

 
Студенти, преподаватели и граждани откриха подписка против уволнението, в която настояват „за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски“.
 

„Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло.

Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател.

Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България“, се казва още в петицията.

Петицията може да бъде подписана тук.

Ето и пълния ѝ текст:

Ние, долуподписаните студенти, университетски преподаватели и граждани, категорично възразяваме срещу наложеното наказание „ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ“ на доц. д-р Мартин Николаев Осиковски, преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

На 2 април 2021 г. доц. Осиковски подаде оставка от заемани ръководни постове в УНСС с публично изявление на неговия личен профил в социалната мрежа Фейсбук във връзка с осъществено посещение на председател на политическа партия и кандидат-депутат на територията на Университета. Това беше заявено като форма на символичен протест, при която неговото решение беше да остане обикновен преподавател в Университета.

Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател.

Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България.

Предисторията

В публичен пост във фейсбук доц. Мартин Осиковски обяви, че напуска ръководните постове, които заема в университета, заради политическа агитация. Повод за неговото решение беше посещението на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Кирил Ананиев и зам. регионалния министър Николай Нанков в новия корпус на вуза.

Часове след като новата сграда получи акт 16, премиерът отиде на посещение в УНСС, точно преди приключването на предизборната кампания. 

„Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентския съвет и университетското ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция.<P.S.> = заглавия към снимките, публикувани фейсбучно, вж. скрийншотовете <P.S./end> Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия“, написа доц. Осиковски, мотивирайки несъгласието си. 

 

Тогава реакция от ръководството на УНСС нямаше. Тя идва двайсетина дни по-късно под формата на дисциплинарно уволнение.