В публичен пост в социалната мрежа Facebook преподавателят от УНСС доц. Мартин Осиковски обяви, че напуска ръководните постове, които заема в университета, заради политическа агитация. Повод за неговото решение е посещението на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-регионалния министър Николай Нанков в новия корпус на вуза.

Вчера новата сграда е получила акт 16, а часове след това премиерът е отишъл на посещение. 

„Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля.

Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция.

Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия“, написа доц. Осиковски. 

Той посочва, че подава оставка от „ръководната“ длъжност „главен секретар по уеб комуникации“ на университета и се оттегля като член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС", както и като член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“. 

Преди 2 години премиерът Борисов също посети УНСС заради въпросния нов корпус. Тогава от университета излязоха с писмо до медиите, в което обявиха, че той е пред фалит заради отказ на финансовото министерство да отпусне обещани през 2016 г. 7,5 млн. лв. за изграждането на новата сграда на вуза. Строежът ѝ започва две години по-рано от консорциум между „Галчев инженеринг“ ЕООД и "Вамос" ООД, като 4,5 млн. лева трябва да бъдат отпуснати по оперативна програма „Региони в растеж“, а държавата обещава 7,5 млн. лева.

В писмото си тогава УНСС алармира, че държавата не е отпуснала и лев, настоява за спешно финансиране с 10,3 млн. лв., защото междувременно проектът поскъпва и предупреждава, че е пред провал. Освен това в позицията се казва, че учебното заведение може да изпадне във финансова несъстоятелност.

Впоследствие финансовото министерство потвърди поетия ангажимент от 7,5 млн. лева, но едва след като се усвоят парите от Брюксел. Оттам обаче могат да ги отпуснат едва когато българската страна се включи в проекта. Обектът е трябвало да бъде завършен през лятото на тази година, но вероятно ще се забави още година и половина.

Въпреки че обещаните пари ще бъдат отпуснати, ръководството на университета трябваше да намери още 1,2 млн. лева за възникналите допълнителни разходи по строежа и други 450 хил. лева, за покриване на финансовите корекции, наложени заради нередности при усвояването на финансирането от 4,5 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж“. Отделно пък за оборудването на новата сграда, където трябва да се обучават близо две хиляди студенти, ще се търси финансиране от държавата. Прогнозната стойност на тези разходи е 1,5 млн. лева.

„Изпълняваме обещанията си и показваме това, което правим – суперкомпютри, университети, училища“, каза днес премиерът Борисов, който огледа на място новия корпус на УНСС.

И припомни, че преди две години правителството е отпуснало допълнителни 7,5 млн. лева за изграждане на новия учебен корпус.

Припомняме, че посещението на Борисов в УНСС съвсем не може да се нарече изолиран случай по време на предизборната кампания. Различни министри - и особено просветният Красимир Вълчев, както и лидери и членове на други партии, се срещаха с ръководствата на различни университети в цялата страна през последния месец, за да представят програмите си и да дадат обещания какви са плановете им за висшето образование, ако бъдат избрани в следващия парламент.

Ето и цялата позиция на доц. Мартин Осиковски:

#Breaking  Опасно и невъзможно е да се действа против съвестта. Ето ме, тук съм – другояче не мога. – Es ist gefärlich und unmöglich, etwas gegen das Gewissen zu tun. Hier stehe ich und kann nicht anders. – It is neither safe nor right to act against Conscience. Here I stand, I cannot do otherwise. (Мартин Лутер, 18. април 1521 г., Вормс) 
---
Когато вчера по друг повод написах, че „духът на Закона за висше образование и на университетските правилници е ясен: политическият агитпроп НЯМА място на университетска територия“, нямах ни най-малка идея, че съм си подготвил почвата за днешните събития...

И така, уважаеми колеги, приятели, познати и непознати, рано тази сутрин т.нар. премиер е бил на посещение в институтцията, в която работя – Университета за национално и световно стопанство. Повод за посещението му е било разглеждане на т.нар. най-нов корпус – същата онази сграда, заради която (вече бивши) министри на същия този т.нар. премиер през 2019 г. докараха университета до безпрецедентна и финансова и имиджова криза (в разрез с всички правила и договорки – знам това добре, тъй като по онова време бях помолен да проуча случая и да съставя писмено възражение, както и направих.)
Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; същественото е, че беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ.
СРАМ!
Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:

Подавам оставка от „ръководната“ длъжност „главен секретар по уеб комуникации“ на Университета
Оттеглям се като член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“
Оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“

Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля.
Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия.

(Прилагам снимки от предходното посещение с джипката на горепосоченото лице в най-новия корпус. Тогава той дойде, накара ни да ходим като добитък през една кал, строи министрите си и им разпореди да „пуснат“ парите, които по-рано те бяха спрели.)