На заседание на управителния съвет на "Левски" преди два дни било обсъждано клубът доброволно да се откаже от лиценза си за Първа лига и от лятото да отиде в Югозападната Трета.

Това съобщи журналистът от "Дарик радио" Томислав Русев във видеоблога "С бутонките напред".

Той се позова на собствена информация. Влиятелни левскари го питали "какво ще става с "Левски", а не обичайното "какво става с "Левски". Те също говорели за третото ниво на родния футбол. 

Пред "Нова телевизия" Наско Сираков отрече: "Не, въобще не ми е минавало през ума".

По-късно клубът излезе със следното съобщение:

"Левскари,

Обръщаме се към Вас директно и открито, призовавайки Ви да не се подавате на „провокативни“ новини. Уверяваме Ви, че Клубът продължава да води с всички сили битката за своя професионален лиценз.

Спазвайки своето обещание за откритост и прозрачност, в седмицата на най-святия християнски празник - Великден, мажоритарният собственик на „ПФК Левски“ Наско Сираков ще представи пред синята общественост всички подробности около случващото се в „ПФК Левски“."

Според Томислав Русев "Левски" няма да има проблем да вземе лиценз за Първа лига, тъй като изпълнява изискванията. Но в управата нищели въпроса сами да се откажат от правото да играят в елита и, както е по наредбите на БФС, да отидат в аматьорския футбол. На този етап възможността се разглеждала като краен вариант.

Там разходите ще бъдат по-малко, а с ограничен бюджет и предимно собствени футболисти "Левски" ще започне да гради нов отбор, с който след две години ще се върне в Първа лига. Така разсъждавали на "Герена", според популярния журналист и левскар.

Той предупреди, че дълговете обаче ще останат, а приходите в аматьорските нива са значително по-малко. Даде пример със станалото с ЦСКА през 2015-2016 г.

Няма коментар от "Левски" на това твърдение. Откакто стана мажоритарен собственик през миналата година, Наско Сираков многократно е заявявал, че пред клуба изобщо не стои въпросът да "слага тире", да се преобразува и т.н. Разбира се, тук става въпрос за различни неща - административно изпадане в Трета лига не означава фалит и започване "на чисто" с ново акционерно дружество.

"Левски" е в много тежко финансово състояние, откакто Васил Божков бе принуден да абдикира. През миналата година практически бе издържан от феновете си. Сега обаче това не се случва, пък и почти липсват активности от стадион "Георги Аспарухов" с призиви към публиката.

Днес Наско Сираков имаше поредица от срещи с различни фенски организации. Те ще продължат до края на тази и през следващата седмица. Целта е привържениците да разберат какво е състоянието на клуба, но с числа и факти.

Футболистите и треньорите отново не са получавали заплати от месеци, това с половин уста бе признато от помощник-треньора Живко Миланов след поражението от "Лудогорец" с 0:3. Снощи безличен "Левски" загуби от "Локомотив" (Пловдив) с 0:1, като за цял мач създаде само една голова възможност - в последните секунди. В три поредни срещи "сините" са без отбелязан гол.

Отборът няма да продължи в първата шестица, но има шанс за седмото място, което осигурява бараж за квота в Лига Европа. При вариант Трета лига обаче това няма да се случи.