Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Едно от най-мащабните изследвания върху ваксинацията срещу COVID-19 по време на бременност потвърждава безопасността ѝ, макар авторите да подчертават, че са нужни още проучвания, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предварителните резултати са въз основа на съобщения от над 35 000 американки, имунизирани с препаратите на „Модерна“ или „Пфайзер“/„Бионтех“ по време на бременността си. Нивата на спонтанни аборти, преждевременни раждания и други усложнения при тях са сравними с тези при бременни жени преди пандемията.

Новите резултати на учени от федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията бяха публикувани в сряда в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъф медисин“.

Нито една от жените, обхванати от проучването, не е била имунизирана с еднократната ваксина на „Джонсън енд Джонсън“, която бе разрешена за употреба след края на изследването. На настоящия етап американските власти проучват съобщенията за образуването на тромби при много жени, приели ваксината.

Американското дружество по репродуктивна медицина във вторник препоръча имунизацията по време на бременност въз основа на свои наблюдения в продължение на година.

„Всички, включително и бременни жени, и желаещите да забременеят, трябва да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксините са безопасни и ефективни“, се казва в изявление на дружеството.

Негов представител каза, че дружеството не е анализирало последните данни за ваксината на „Джонсън енд Джонсън“.

Представител на Американската колегия на акушерите и гинеколозите каза, че докладът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията е обещаващ, но също подчерта, че са нужни последващи дългосрочни изследвания.

Въпреки че бременните бяха изключени от изпитанията, довели до разрешаване на употребата на ваксините, данните сочат, че няма вреди за жените, които не са знаели, че са бременни, когато са се записали за доброволци в изследванията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.