Окръжната прокуратура в Благоевград е открила данни за извършени престъпления по служба от бившия кмет Атанас Камбитов. Преписката вече е препратена към Специализираната прокуратура (кметовете са подсъдни там след последните изменения на НПК от 2017 г. - б.р.).

Това съобщи бТВ, която излъчи свое разследване - защо от години в благоевградския плувен комплекс няма минерална вода, въпреки че за прокарването ѝ са похарчени 400 хиляди лева общински пари?

Камбитов е бивш знаков и разпознаваем ГЕРБ-ер, който после се вля в партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

Атанас Камбитов на учредяването на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

 

А материалът на бТВ се казваше „Водопровод за минерална вода в Благоевград захранва хотели на общински съветници вместо общинския басейн“ и бе излъчен на 27 октомври 2019 г.

Днес медията припомни: преди четири години община Благоевград решава да превърне града в спа дестинация. Това си намерение го описва в общинската програма за развитие.

Изготвя проект за изграждане на водопровод, с който минералната вода да бъде отведена до новия модерен плувен комплекс - за къпане и за подгряване на водата в басейна. А за да има изгода и за общината, се сключва публично-частно партньорство с хотел, който също да ползва минерална вода.

Водата тръгва близо до центъра на града, а по водопровода продължава към частния хотел. Е, случайно тръбата, която трябва да я отведе до общинския басейн, още не е свързана.

За да завърши цикълът, трябва да се изградят две отклонения - към басейна и към хотела. Това към общинския басейн все още е мираж.

Именно тогава председателят на общинския съвет пуска сигнал в прокуратурата срещу кмета на града по онова време Камбитов, припомни бТВ.

„Не е защитен общественият интерес, основният въпрос, който ме провокира, е точно това. Захранен е хотелът, вече се ползва минералната вода, но в общинската част няма още, общественият интерес не е защитен“, казва пред телевизията Андон Тодоров, председател на ОбС-Благоевград.

Гостите на хотела отдавна ползват минерална вода в басейна му и в спа центъра, показа още медията.

Обаче...

„Договорът е направен в съотношение 51 към 49 %. Макар че аз ползвам 4 пъти по-малко вода, плащам 51 % и нещо изключително важно, от деня първи - тези съоръжения стават общински. Договорът е изпълнен, перфектен и аз си изпълнявам задълженията по договор така, както за стопанисване на водата, така, както и за заплащане на количествата, които използвам“, твърди пък собственикът на хотела Румен Калайджиев.

Хотелиерът допълва:

„На база водомер платих 14 500 лева въпреки пандемията и това, че почти цялата година не сме работили, това е само към община Благоевград. Отделно към ВиК, където таксите са малко по-големи, се плаща ежемесечно и сумата е по-голяма.“

„Договорът с „Езерец“ е законосъобразен и единствено и само в полза на Общината, или иначе казано, интересът на общината е защитен 100%. „Езерец“ плаща почти 60 % от стойността на водопровода, а ползва 25 % от дебита.

Общината плаща 40 %, а ползва 75 % от дебита“, се казва в позиция на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Медията съобщава още, че окръжният прокурор изпраща преписката на специализираната прокуратура заради данни за престъпление по служба от страна на кмета и заместника му по това време.

Освен това според общинаря Андон Тодоров договорът за публично-частно партньорство е сключен при отменен закон.

Оказва се обаче, че самият Тодоров е един от общинските съветници, гласували „за“ изграждане на водопровода.

„От общинска администрация ни беше обяснявано, че едва ли не, ако ние не гласуваме за този тръбопровод, ние сме против децата, пречим за развитието на спорта, на плуването, направен е вече този общински басейн, толкова средства вече са хвърлени това да се изгради“, спомня си председателят на ОбС- Благоевград.

Единственият, който още тогава е бил против, е друг бивш съветник - Георги Васев. Основният му мотив е съмнението, че водата ще бъде достатъчна за захранване на обектите.

„Аз не знам какви гайди им свирят в главите и на тогавашния, и на сегашния кмет, но тогавашният кмет примерно има някакво обяснение, че обектът нямаше разрешително за ползване към момента за взимане на решение за утвърждаване на бюджета за съответната година. А за новия кмет, бога ми, не мога да отговоря, защото не знам“, казва Васев.

Бившият кмет Камбитов не довършил идеята си с мотив, че не му е стигнало времето. Водопроводът получил разрешително само месеци преди изборите, на които той губи от Румен Томов.

През следващите две години ситуацията остава непроменена. Управителят на „Спортни имоти“ към общината обяснява това с притеснения, че обектът може да изгуби гаранцията си.

„Първо трябва да се извърши анализ на тръбите, които са заложени в подовото отопление, дали може тази вода да мине през тях и да ги увреди.

Когато забиеш един пирон в една сграда - направиш отвор, гаранцията пада. А ако е 21 години гаранцията, какво правим? Ако вие сте тука и вашето дете е тука, ще кажете: „Ааа, не смея така“, казва Валери Миков, управител на „Спортни имоти“ в община Благоевград.

„Двама кметове, и двамата имаха възможност по близо две години да го направят и не го направиха“, отбелязва председателят на общинския съвет Андон Тодоров.

„Ако аз го правя - мисля - не повече от една седмица! И не само за душовете - за душовете ще ви я вкарам за един ден“, казва пък собственикът на хотела Румен Калайджиев.

А през това време неусвоената минерална вода изтича в канализацията.