Не съжалявам ГЕРБ и Бойко Борисов. Всеки има такава опозиция, каквато заслужава. Всеки получава такава опозиция, каквато е възникнала по време на неговото управление.

В продължение на доста години - още от времената на Тройната коалицияq заедно с поредица други колеги пишем и предупреждаваме, че българската демократична система се изпразва от съдържание и се превръща във фасадна демокрация поради все по-дълбокото навлизане на олигархичния контрол върху институциите, икономиката и медиите.

Този процес започна с кабинета на Беров, продължи с царското управление в коалиция със Сарая и кулминира с Тройната коалиция преди идването на ГЕРБ.

Още от самото начало на управлението на ГЕРБ в 2009 г. предупреждавахме, че масираната обществена подкрепа за новия тогава проект трябва да се използва, за да се изтласка до максимум контролът на олигархичната мрежа върху държавата и страната като цяло. В резултат получихме "специалните отношения" между ГЕРБ и сарайската пирамида на задкулисието.

През 2013-2014 г. ГЕРБ и Борисов платиха цена за тези специални отношения. България плати цена с рухването на КТБ. Тези специални отношения през последните два мандата не бяха отслабени, а напротив - засилиха се.

Тази система на олигархичен контрол води до принципна невъзможност за възникване на автентична и силна опозиция. Опозицията възниква есествено тогава, когато се поражда от гражданската национална общност, която трябва да поражда и мнозинството - управлението.

Когато контролът върху политическите отношения и институциите на държавата идва от олигархичното задкулисие, смислена и силна опозиция не е възможно да възникне - тя е нежелана от задкулисните господари на завладяната държава. Така се нарича самият процес - state capture.

Това е причината, поради която днес всички сме с "кристалната топка" в ръка - гадаем какво ще каже и какво ще направи Тошко по поръчение на Шефа на шоуто... Имаме опозиция, която е призвана да поеме управлението, но не желае да го поеме. И по всяка вероятност - не може да го поеме.

Нека да ни е за урок.

Препубликуваме текста с разрешение на автора от неговия профил във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Не съжалявам ГЕРБ и Бойко Борисов. Всеки има такава опозиция, каквато заслужава. Всеки получава такава опозиция, каквато...

Публикувахте от Ognyan Minchev в Сряда, 21 април 2021 г.