Посланикът на ООН за климата Марк Карни и американският му колега Джон Кери обявиха нов план, с който да се активизират усилията на финансовата система, за да се подпомогне прехода на глобалната икономика към нулеви емисии парникови газове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

И макар много банки, застрахователи и мениджъри на активи да започнаха да се ангажират с някаква форма на действие, то използваните рамки могат да се различават и някои от тях нямат общо с науката за климата, както нямат и междинни цели до 2050 година.

За да разреши проблема, нова работна група - "Глазгоу финансов съюз за нулеви емисии" (GFANZ) - ще обедини съществуващите инициативи под една шапка, за да се увери, че усилията на всички подсектори са последователни и амбициозни.

Това е пробив в интегрирането на климатичното финансиране, от което светът се нуждае, посочи в комюнике Карни.

Най-същественото е, че новият финансов съюз ще действа като стратегически форум, за да се увери, че финансовата система работи съвместно, за да разшири, задълбочи и ускори прехода към икономика с нулеви емисии, добави той.

Джон Кери, който е специалният пратеник за климата на президента на САЩ Джо Байдън, каза при представянето на плана, че най-големите финансови компании в света са признали , че енергийният преход е огромна търговска възможност за тях. Планът бе обявен в навечерието на срещата на върха за климата, чийто домакин е Байдън заедно с Карни и финансовия министър г-жа Джанет Йелън.

Към момента над 160 компании с активи за близо 70 трилиона долара са се подписали под плана, от които 43 банки - като част от Глазгоу финансов съюза за нулеви емисии. Сред тях са "Барклис" (Barclays), "Морган Стенли" (Morgan Stanely).