Американският специален пратеник за климата Джон Кери започна днес срещите си с китайски представители в Шанхай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В контекста на силно напрежение между Китай и САЩ, това е първата визита в Китай на високопоставен представител на правителството на американския президент Джо Байдън след встъпването в длъжност на новия американски президент през януари, отбелязва Франс прес.

Бившият държавен секретар пристигна в икономическата столица на Китай и започна разговорите си с високопоставени китайски представители в един от градските хотели, заяви пред Франс прес американското консулство в Шанхай. Разговорите протичат при закрити врати и засега не се предвиждат пресконференции, казаха още от консулството.

Визитата на Кери в Китай се очаква да приключи в събота, след което той ще отпътува за Южна Корея.

Целта на посещението на Джон Кери е да бъде подготвена почвата за виртуалната среща на върха за климата, предвидена за 22 и 23 април, която ще се проведе по инициатива на САЩ. Китайският президент Си Цзинпин все още не е потвърдил участието си в това събитие, отбелязва Франс прес.