Премиерът в оставка Бойко Борисов, който вчера бе опериран, свика "на патерица" в болницата лицата, които смята да предложи в бъдещ кабинет. Днес мандатът за съставяне на правителство трябва да отиде в ГЕРБ. Президентът Румен Радев го връчва в 13 ч. А Борисов използва "живото" във фейсбук, за да представи лицата в проектоМинистерския съвет преди уречения час.

За премиер предлага Даниел Митов - бивш външен министър - "представител за най-важната длъжност след премиера".

Вицепремиер и министър на отбраната - лидерът на СДС Румен Христов. Тук Борисов направи вметка, че е предложил поста на Красимир Каракачанов, но лидерът на ВМРО отказал - защото хората не пратиха партията му в парламента.

Музикантът Калин Вельов е името за министър на културата. Той беше представен като най-добрия барабанист в България, завършил във Великобритания. А Вельов уточни, че е завършил в Холандия и че свири на перкусии. 

Любен Дилов-син е предложен за министър на туризма. "Аз се надявам, че тези сценаристи, които сега използват обидни епитети, да кажат защо така не те харесват. Лоши сценарии ли си писал?" - обърна се Борисов задочно към депутатите, визирайки конкретно "Има такъв народ". "Туризмът е пропаганда - нашето е най-добро", разясни още Борисов. А основно качество на Дилов в тази сфера се разбра, че е защото е бил водач на листата на ГЕРБ в Бургас - туристически град.

Депутатът Александър Иванов е предложен за министър на регионалното развитие и благоустройството. "Не че Петя Аврамова и Николай Нанков не се справят добре, но хората искат да обновяват". Когато Иванов каза, че е работил в Холандия Борисов заяви: "Ще кажа на Рюте, че имам повече холандци от него".

Ще има обновление в партията следващите седмици. "Куцук, куцук - главата ми е здрава", даде заявка още премиерът в оставка, като тук се има предвид предстоящото през май събрание на ГЕРБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев също влиза в проектокабинета на ГЕРБ - на сегашната си позиция. Както и Екатерина Захариева (външен министър), Деница Сачева (социален министър), Десислава Ахладова (правосъдие), Кирил Ананиев (финанси), Константин Ангелов (здравеопазване), Десислава Танева (земеделие), Красен Кралев (спорт), Красимир Вълчев (образование), Росен Желязков (транспорт), Христо Терзийски (МВР).

Доскорошната председателка на комисията по околна среда и води в парламента Ивелина Василева ще е министър на екологията (след прекъсване), Делян Добрев се връща като министър на енергериката, Жечо Станков - министър на икономиката - като ново име (сега е заместник в енергетиката).

Осем нови лица в новия кабинет - обобщи Борисов.

Преди това надълго и нашироко говори колко му е било трудно да е в коалиция, подканвайки така Слави Трифонов да направи правителство, след като се очаква проектокабинетът на ГЕРБ да бъде отхвърлен в новото Народно събрание.

"Ако някой си мисли, че ни е било лесно с Реформаторския блок, много се лъже. Ако си мисли, че с "Обединени патриоти" - също. Трябваше да търсим подкрепа от Марешки и "Воля" за взимането на решения, търсихме от ДПС и те я дадоха (по въпроси като американските самолети)".

После Борисов разказа как се внасли проекти в Министерския съвет - "Каракачанов внася задължителна казарма, Дончев тича "това не мога да го кажа в Европа". Краси вика "внасям си го, а вие, ако искате, го приемете". И със закона за шума подлудихме морето. Приехме го."

"Имат огромно мнозинство, могат да управляват. Искам да им видя разчетите, искам да им видя приходите, как ще работят", хвърли ръкавицата на партиите в парламента Борисов.

И макар да обяви, че конците му кървят и трябва да разпусне събранието, дълго след това продължи с коментарите. В Народното събрание се били събрали "злобни жени" - изброи ги и поименно: "Аз казвах на Станишев на времето - махни ги, а те сега се събраха всичките в парламента: Мая Манолова, Мария Капон, Татяна Дончева, Корнелия Нинова". Имало и няколко мъже, но тях не ги посочи.

"Ако дойдат да ни потърсят по някакви теми, ще им отговорим със същото високомерие", продължи на тема парламентарна подкрепа. 

"Аз ще спра да куцукам, ще си почина, ще се мобилизирам, когато се види какво могат другите. Вие ме слушате не защото съм по-силен физически, а защото съм се доказал през годините. Иначе Любо (Дилов-син) нямаше да седне до мене. Той ми вика "Другите, ако знаят колко си умен..., те не са в час просто...", приключи "живото".

"Ще опитаме да съставим кабинет, България е в комплицирана геополитическа ситуация, едновременно имаме и пандемична криза. Икономическото възстановяване ще е едно от големите предизвикателства. Не просто стабилно правителство, но да влезе максимално бързо и разпознаваемо във всеки разгвоор, който се води с нашите сътрудници и партньори. Проектокабинетът е амалгама от опит и обновление. Познати хора, които можем да влезем във всеки един дебат", каза кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Даниел Митов. 

"Да използват калъпа, който в момента го има, така ще стане най-бързо", включи се и кандидатът за министър на туризма Дилов.

Изказването на Борисов бе изпълнено с обичайните за него реплики.

"В политката сме като Роналдо и Меси. Те сега всячески се радват да ни няма", заяви Борисов.

Според него останалите партии в момента имат огромно управляващо мнозинство,

"Малко ако се бяха събличали да играят физическо".

Така Борисов коментира факта, че останалите партии не са му признали първото място на изборите, както правят спортистите.

"Вие сте мощно управляващо мнозинство, можете да се съберете още утре, да създадете нов щаб, нов ваксинационен щаб. Какво си мислят, че ще почиват? Те трябва да работят и сега ние ще ги питаме какво работят. Аз съм виновен, че навремето потайно се срещах с тях. Те развалиха моята репутация, аз тяхната не", каза още Борисов.

И продължи:

"Една година имаха, докато правиха протести, да си подготвят експертите и да са готови сега. Те са хитри коварни. Можем да го вкараме в парламента и да го гласуват (плана за възстановяване - б.р.). И да ни оставят правителство на малцинството. След това не можем да си отидем никога. Могат да ни държат 4 години и да се гаврят с нас кактп си искат. И тогава вече само гражданинът Борисов не могат да викат. Вас могат да ви държат всеки ден".

Борисов допълни, че тщеславието на останалите все пак едва ли ще го позволи.

"Много е лесно да говориш кой е страхлив и кой не. В политиката страхът се определя от отговорността, която носиш. Много години я носих сам. Е, отдъхнах си. Истерични, злобни хора винаги са ме плашилил. Страхът в политиката не е да отидеш, да врещиши, да се сбиеш, това правят мутрите. Отговорните лица управляват и в  зависимост от маправеното носят своите пасиви", каза Борисов.

От думите му стана ясно, че в четвъртък ще е ясно каква ще бъде съдбата на проектокабинета на ГЕРБ.

Борисов изтъкна, че партитие ще забравят за мажоритарниявот и ще говорят за електронно гласуване.

"Всички държави се отказаха от него, защото руските хакери чакат", каза Борисов.

И допълни:

"Забравете ме, ще говоря само партийни работи. Депутатът Трифонов е на дневен ред, той трябва да оговаря на всички въпроси, на които аз оговарям. Има всичката подкдрепа. Мен не са ме подкрепяли никога всички".

Борисов изтъкна, че всеки ден спира хората на ГЕРБ да не отидат на протест пред парламента.

Накрая направи коментар и за любимата си книга "Винету".

"Те и за "Винету говорят, не е една книга, те са две", каза Борисов.

"Два тома", уточни един от събеседниците му,