Апелативният спецсъд ще се произнесе „в срок“ с присъда по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и др. Това означава - най-общо - едномесечен, но срокът е препоръчителен.

Днес минаха финалните пледоарии по делото, което - както е известно - на първа инстанция завърши с оправдателни присъди.

„На този етап мога да кажа само, че със сигурност няма да има осъдителна присъда“ - каза Иво Прокопиев пред журналисти (решение „в срок“ означаваа или оправдаване, или връщане на делото - б.р.).

Дали ще бъде потвържаване на оправдаталената, което - мисля, всички сме убедени, че това е едно абсурдно дело и това е най-логично да настъпи...

Това беше едно изтощително, напълно ненужно съдебно поризводсто (и преди досъдебно), чиято единствена цел беше неговата медийна консумация. За ограничаване на обществения живот на част от обвиняемите. Другите бяха просто за „пълнеж“, допълни Прокопиев.

Днес второинстанционната прокуратура поиска осъдителни присъди, като за разлика от предния път, не посочи конкретни размери. А да са съобразени със закона.

Двамата бивши министри от кабинета „Борисов 1“, бизнесменът и издател Прокопиев и още трима души от свързани с него фирми, са подсъдими заради продажбата на миноритарния дял от 33% на югоизточното електроразпределение на австрийското дружество EVN. 

Дянков и Трайков - в качеството им на министри, а Прокопиев - защото ги подбудил да направят сделката. Това станало чрез негово изказване на Тристранката.

По време на делото те многократно изтъкваха, че цените от първоначалния пакет, продаден на EVN, и остатъчния миноритарен, не са съпоставими. Освен това по делото стана ясно, че държавата не е получавала никакъв дивидент от тези притежавани проценти.

Интересно е, че тогава шеф на Агецията по приватизация, която де факто сключва сделката, е Емил Караниколов - бъдещ минстър на икономиката на „Бойко Борисов 3“, а ресорният зам.-министър от МФ, който е участвал в преговорите, е Владислав Горанов. Те не попадаха сред обвиняемите за раздържавяване.

Днес Караниколов бе на разпит - общо за втори път по това дело. Съдът го попита дали е бил оказван политически и лобистки натиск във връзка с  продажбата на миноритарния дял от ЕВН. Той не отговори еднозначно, но обясни, че чрез създадената тогава работна група от представители на различни министерства се е размила отговорността.

И адвокат Ина Лулчева накрая каза, че очаква оправдателна присъда, но определи делото като „абсурдно“.

„Аз съм убедена, че самото това дело преследваше други цели - различни от целите на наказателното право. Защото рядко се срещат толкова абсурдни обвинения: обвинения, че някой е извършил нещо лично, след като за това има решение на МС...

Обвинение за това, че някой се е изказал и изказал мнение - това е „престъпление“... Толкова абсурдни обвинения наистина рядко се срещат.“

Адвокатката напомни още, че делото срещу Трайчо Трайков (когото тя защитава) е образувано в една поредица от дела срещу политици „които вече не споделят правата линия“. Веднага даде пример с Даниел Митов и Христо Ангеличин... 

Междувременно от лятото на 2019 г. стана ясно, че Прокопиев е привлечен и като обвиняем по (поне още едно) друго дело - за приватизацията на „Каолин“.

Тогава пред определени медии държавното обвинение влезе в негови офиси и обяви, че изземват „документи, свързани с покупко-продажбата и въобще с трансакции на предприятието „Каолин“. Те не засягали издателската дейност и медийните компании на обвиняемите.

Също така заради синхронните действия на прокуратура и КПКОНПИ срещу издателя се наложи Сотир Цацаров да пише писмо до „Репортери без граници“, в което им обясняваше, че наказателните репресии и запорите нямат нищо общо със собствеността на Прокопиев в критичните към властта медии „Дневник“ и „Капитал“.