Моделът на управление, който трябва да се смени е на ГЕРБ, а около ДПС и Делян Пеевски има митологеми.

Това каза пред Нова ТВ депутатът от движението Хамид Хамид.

"Имали сме възможност да говорим за митологемите около ДПС и г-н Пеевски. Няма да се спирам отново на тези, казани от нас. Ясно е, за кой модел гворим - за модела на ГЕРБ", каза Хамид.

И допълни, че това е модел, свързан с арогантно, високомерно, агресивно поведение.

"Този модел е изчерпан", заяви Хамид.

Той коментира и акцията в "Росенец" на съпредседателя "Демократича България" Христо Иванов и твърденията на Бойко Борисов, че тази акция е била съгласувана с ДПС. През лятото Иванов дебаркира с гумена лодка на плажа пред резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец" и бе изблъскан обратно в морето от гардове от НСО, което доведе до серия от последствия.

"Всеки на гърба на ДПС, на гърба на г-н Доган, се опитва да се направи на по-забележим.  Борисов като участник в тези процеси прекрасно трябва да знае, че нямам как да има такова съглашателство. Той е участник в този процес, ще го докажем когато му дойде времето", каза Хамид.

И допълни, че на протестите пред "Росенец", освен привърженици на "Демократична България", е имало и други, които са дошли с "тъпани, гайди, свирки, димки, бомбички". Според Хамид тези хора са имали план да провокират напрежение, но този план е рухнал, когато привърженици на ДПС и "Демократична България" са проявили разум и са започнали да разговарят.

"Някой е провокирал всичко това. Нищо не намеквам, тези хора, които са имали съпричастност много добре знаят. Ще го кажем, когато му дойде времето. Чакаме още малко глупости да бъдат изречени по "Росенец", тогава ще извадим факти и доказателства", каза още Хамид.

Той коментира и твърденията на представители на БСП, че в първите дни на парламента "Демократична България" и ДПС са гласували заедно по определени теми. Хамид припони, че е имало случаи, в които ГЕРБ и БСП са гласували заедно и са били единствените.

"Не ви ли се струва странно това ясно координирано действие? Те имат общ произход. И двете партии са от БКП, две разклонения на БКП", каза Хамид.

Той коментира и някои от внесените в парламента законопроекти. 

"Профилът на самите законопроекти говори за започнала предизборна кампния. Внасят се с цел предизборни послания", смята Хамид.

И допълни:

"Промените в съдебната система няма как да станат за седмица или две. Реформа върви от доста дълго време, тя ще продължи. Реформа подготвя и самата съдебна ситема. Не може за няколко седмици. Има определена фиксация на определни политици, относно персоните на главния прокурор и шефа на КОПКОНПИ. Готови сме да обсъждаме и да участване в дебати, а не в опити за овладяването на съдебната система", каза Хамид.

Той заяви, че ДПС обмисля да внесе предложнеие партийната субсидя да е 0 лв. на глас. Хамид бе категоричен, че пропорцоналната система е по-добра за нашата политическа система. Според него с проекта за мажритарен вот от ГЕРБ се опитват да печелят "малко политическо време". ДПС би подкрепило въвеждането на изцяло машинно гласуване и отпадането на ограниченията за секции в чужбина в държави, извън ЕС. Хамид изтъкна, че самото Движение е внасяло тези предложения. Според него сегашният механизъм за формиране на ЦИК е добър, но съставът й трябва да бъде актуализран според разпределението на партиите в настоящия парламент.

"В политиката непоискана подкрепа по принцип не се дава, но суверенът си каза думата с гласуването на изборите. Недвусмислено заяви, че трябва промяна, да се сложи край на този модел на управление", каза Хамид.

И повтори, че ДПС би подкрепило кабинет, съставен от новите партии в парламента. Хамид обаче изтъкна, че липсват разговори по темата, включително и между новите партии.

"Няма как тази подкрепа да е еднократна. Ще подкрепяме, докато се реализират целите - законодателни промени, политики. Нашата цел е да бъдат реалиирани онези цели, които съответстват на програмата на ДПС. Нито една партия не комуникира с друга, странно, за пръв път се случва. Избирателят състави шарен парламент, даде знак, че тряебва има диалог, да не се върви по модела на ГЕРБ", каза Хамид.

Той не каза какво би правило ДПС ако третият мандат бъде даден на движението и обясни, че трябва да се види какво ще се случи с първите да мандата.

"Ако няма диалог има ясна конституционна разпоредба - служебен кабинет. Това е част от демокрацията, ако се изчерпат всички възожности", каза Хамид.

Според него най-вероятната хипотеза са предсрочни избори в средата на лятото.