Опитваме се да разговаряме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите, борбата с корупцията, и изведнъж Делян Пеевски се "самовзривява" с поредния фойерверк от безвкусни пошлости.

Така съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментира в парламента изявление на председателя на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски.

"Ако на някого не му е ясно къде е проблемът, Пеевски го направи ясен - ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ при разпределението и не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България", посочи Иванов.

В момента темите били за регулаторите, как ще бъде избран следващият главен прокурор, "който да не бъде като Гешев и Цацаров", избрани по време на доминацията на ГЕРБ и ДПС.

"Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса, бих бил по-кротък, препоръча политикът. Но се надявам да се успокоят страстите и да се върнем към разговора как да продължим реформите отговорно", добави Иванов.

Според него ДПС имат обективен интерес да се опитат да променят позиционирането си във вътрешнополитически и в международен план, подкрепяйки реформата в Конституцията, което било мъдро от тяхна страна, в техен собствен интерес.

"Сега Пеевски е в състояние да изгори целия този капитал с поредното си изхвърляне. Никого не сме използвали, нито те нас са използвали, както през цялото време се интригантства, свършили сме работата, която е полезна за страната, въпросът е как тя да премине в следващи стъпки -  избор на антикорупционна комисия, регулатори, Закон за съдебната власт. По тези важни теми ПП-ДБ искали именно да преговарят с ГЕРБ-СДС", каза Иванов.

За твърденията на Пеевски, че Христо Иванов лобира за главен прокурор да бъде избран Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, Иванов обясни, че изобщо не е коментирал подобно нещо. Но изтъкна, че това ще бъде решение на бъдещия Висш прокурорски съвет(ВПС). В същото време за него важна политическа тема е как ще бъде избран самият съвет.

"Ако някой от бъдещия ВПС избере някого с профила на Янкулов, мисля, че ще бъде много добре за България, защото нямаше да има Нотариуса, "осемте джуджета", щеше да има реални разследвания. В този смисъл г-н Пеевски ми прави услуга, като ясно показва какъв е и откъде започва проблемът", смята Христо Иванов.

Днешната реакция на Делян Пеевски той си обяснява с това, че е прогнозирал, че една кампания сега ще върне обратно във фокуса ролята на ДПС.

"Видяхте как моментално тази прогноза доведе до поредното картинно самовзривяване, дране на ризи от г-н Пеевски", допълни Иванов.

По думите му с това си действие председателят на ПГ на ДПС изгаря цялото усилие Движението да изглежда като потенциален възможен партньор за някакви решения.

На въпрос дали се водят политически разговори за подкрепа на правителството, посочи, че затова са изложили своята преговорна позиция в писмен вид. Малко да минат емоциите и да има разговори, добави Христо Иванов. 

"Мисля, че не заслужава г-жа Габриел да бъде изтиквана напред да заема подобна позиция, разговорът ни е, очевидно, с г-н Борисов", коментира той вчерашното изявление на вицепремиера Мария Габриел във връзка с предложения от ПП-ДБ меморандум.

По думите му съдържанието на документа не е ново, всяка една от тези теми са били обсъждани месеци наред, но някак си не са успели да ангажират ГЕРБ-СДС с ясна позиция,.

"Искаме да разговаряме с аргументи, с конкретни предложения, ако нещо не им харесва, да кажат какво конкретно те предлагат. Харесва ни, както казва Десислава Атанасова, две трети за ГЕРБ и ДПС, това беше тяхната оферта, не си спомням тогава някой да е казал, че е антиконституционно. Какво "делкане" е това, г-н Пеевски беше готов да участва при тази оферта, така че - хайде да седнем да разговаряме сериозно и отговорно, да вникнем в офертата", настоя политикът.

Той отбеляза, че дори да се отиде на предсрочни избори, пак ще трябва да бъдат взети тези решения, да се започне от тези текстове. В този смисъл по-добре сега да проявим малко хладнокръвие и разум, да се разберем, убеден е Христо Иванов.

Той потвърди, че на 6 март Николай Денков ще подаде оставка, както самият многократно е заявявал. Това да не бъде гласувана е абсурден конституционен сценарий, който много трудно би бил обяснен политически, така че очаквам да бъде гласувана, добави съпредседателят на ДБ.

Оценката за всички министри ще дойде от премиера и вицепремиера, посочи Иванов.

На въпрос дали трябва да си отиде министърът на електронното управление Александър Йоловски, Иванов отговори, че прокуратурата разследва дали е имало натиск върху него, а от коалицията съдействали на органите.

Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст, каза съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков.

По думите му трябва да се направи крачка напред в промяната на институциите.

"Искаме оттук нататък да се минава през процедура и всички политици заедно да се откажем от политическото начало в регулаторите. 

Искаме ли да слушаме за следващите Мартин "Нотариуса" или Пепи Еврото? Не искаме. Тогава да направим реална реформа в правосъдната система, която означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет (ВСС)", коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

Кирил Петков: Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг

"Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст", каза и съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков пред журналисти в парламента.

По думите му трябва да се направи крачка напред в промяната на институциите. Искаме оттук нататък да се минава през процедура и всички политици заедно да се откажем от политическото начало в регулаторите, посочи още Петков. 

Искаме ли да слушаме за следващите Мартин "Нотариуса" или Пепи Еврото? Не искаме. Тогава да направим реална реформа в правосъдната система, която означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет (ВСС), коментира съпредседателят на ПП-ДБ.