Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ не очаква да й бъде връчван мандат за съставяне на правителство, но би подкрепила „кабинет на промяната“ сега.

Това се разбра от думите на съпредседателката на формацията Мая Манолова на днешната последна консултация при президента Румен Радев, който от рано сутринта се среща с представители на парламентарно представените партии преди да започне връчването на мандатите за съставяне на правителство. 

Какво визира Манолова под „кабинет на промяната“? - Кабинет на партиите, участвали и подкрепяли антиправителствените протести. 

"Последни сте, но вашето присъствие на тези консултации е важно, защото във ваше лице една голяма част от българите, търсещи по-голяма социална защита и справедливост, намериха своя глас.

Вляхте нова енергия в Народното събрание и бих казал страст и това е добре, защото дебатът трябва да се води в парламента, където му е мястото“, приветства Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов Радев.

Понеже и тримата са юристи, а Манолова и Дончева и бивши депутати, президентът посочи още, че разчита на тяхната опитност и юридическа компетентност за баланс, в т.ч. за "необходимите" законодателни промени. 

След което ги попита за третия мандат – ако се стигне до такъв и евентуално им бъде връчен, как ще го реализират. Попита ги и "как ще градите мостове в парламента".

„Нашата парламентарна група е платформа на обикновените хора, гражданите, и сме изпратени в Народното събрание да защитаваме техните интереси. Така че имаме четири насоки като приоритет: управление на пандемичната криза и нов ваксинационен план, незабавна икономическа подкрепа за домакинства, пенсионери, безработни заради кризата, предприятия. 

Третият приоритет е да има стабилно парламентарно мнозинство за съдебна реформа и изборните правила. 

Последно – хората очакват сформиране на стабилен кабинет. 60% от българите декларират очакването за създаване на стабилно правителство“, отвърна Манолова.

С което трябваше да заяви, че от коалицията искат правителство в рамките на този парламент.

„Ние няма да подкрепяме правителство на ГЕРБ“, декларира очаквано тя. 

След което посочи, че е слабо вероятно връчването на третия мандат да бъде насочено към „Изправи се! Мутри вън!“ поради факта, че формацията има едва 14 депутати. Но, за да се реализирал принципът „Съединението прави силата“, третият мандат трябвало да отиде при формация, „която представлява промяната, което би дало възможност за сформиране на кабинет на промяната“ 

„Бихме подкрепили кабинет на промяната, каквото е и очакването на българския народ“, каза в заключение Манолова.

След срещата Манолова уточни - подкрепа на коалицията може да има за кабинет на "Има такъв народ" или на "Демократична България". По-рано през деня обаче от ДБ казаха, че не желаят мандата - със своите 27 депутати нямат достатъчно гражданска подкрепа. Посочиха още, че кабинетът трябва да е обединение на идея, а не само механичен сбор от плаващи мнозинства в Народното събрание. От ИТН пък казаха, че ако изобщо се стигне до какбинет, то ще е само от тях, ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" - т.е. кабинет на малцинството с 92-ма депутати.