С думите „разчитам на вашия дългогодишен парламентарен опит и традиции“ президентът Румен Радев започна консултацията с ДПС преди процедурата по връчване на проучвателните мандати за съставяне на нов кабинет. От срещата стана ясно, че партията на Ахмед Доган няма да приеме възможния трети проучвателен мандат, който би могъл да ѝ бъде връчен от държавния глава. А председателят на движението Мустафа Карадайъ каза по-късно пред журналисти, че досега не са водили разговори с нито една партия за правителството.

„Пред вас стои въпросът за получаване на трети мандат“, обърна се Радев към представителите на ДСП.

Уточни, че не иска да създава впечатление - да тика този процес в определена посока, но бил длъжен да провери всички възможности.  

Председателят на партията Мустафа Карадайъ повтори, че ДПС няма да подкрепи „правителство на партии, които загубиха последните избори“. И без да ги спомене поименно стана ясно, че това са ГЕРБ и БСП.

"Изразихме готовност за наша подкрепа за правителство на някоя от трите нови партии, но с ясни приоритети", каза Карадайъ. 

И изреди: 

  • Борбата с COVID кризата  - социално икономическите мерки и ускорена ваксинация;
  • Изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост;
  • Подготовката на България за следващия оперативен период;
  • Достойното ни членство в евроатлантическите структури.

По думите му, ако се разчита на по-голям живот на правителството, трябва да се види и какъв ще е планът за ускорено икономическо развитие на страната. Според ДПС това е сред най-важните приоритети.  

„Ние оставаме на тези наши позиции и очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за премиер и правителство“, каза още председателят на ДПС. 

Мустафа Карадайъ отново повтори, че ДПС си поставя за цел да спре омразата, арогантността и агресията в политиката. Да възстанови демокрацията, политическата нормалност и да даде рестарт на държавността. 

Нужен е диалог между институции, партиите, да има нормалност в политиката, добави той.

След консултациите при президента ДПС говориха и пред медиите. Според председателя на движението "моделът на правене на политика, на който сме свидетели от 11 години – омраза, агресия, противопоставяне, в момента продължава от една парламентарна група". Този модел трябва да бъде променен, добави той. 

Помолен да коментира изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от неделя сутрин, че ДПС и Да, България са организирали заедно акцията на "Росенец" от миналото лято, където се намира летния сарай на Ахмед Доган, Карадайъ се разграничи. 

"Там прекият участник беше г-н Борисов и други негови изпълнители. Техните координирани действия с "Да, България" да не ги прехвърля на ДПС", каза председателя на ДПС пред медиите.