Чарлз Гешке, съосновател на американската компания Adobe и един от създателите на формата PDF, почина на 81 години, съобщиха от компанията.

"Като съоснователи на Adobe, Чък и Джон Уорнок разработиха новаторски софтуер, който направи революция в начина, по който хората създават съдържание и общуват”, каза изпълнителният директор на Adobe Шантану Нараен в имейл до служителите на компанията.

Чък Гешке, както бе познат в софтуерните среди от зората им, минава през класически за времето си път до софтуера. Първо завършва математика в Университета "Зейвиър" в Охайо, после, през далечната 1972 г., получава докторат по компютърни науки от "Карнеги Мелон", частния изследователски университет в Питсбърг, Пенсилвания. Започва работа в Xerox на същата година, а десетилетие по-късно заедно с Джон Уорнок основават Adobe - в гаража на Уорнок, както е традицията при първите софтуерни компании.

В следващите години Adobe бавно се превръща в лидер на пазара за трансформиращ софтуер - програми за редакция на изображения, документи, видеа, за предпечат, аудио и много други. 

В край на 80-те се създава проблем с многото различни компютърни системи в софтуерно и хардуерно ниво - тогава няма една или две доминантни операционни системи, както е днес с Windows и MacOS. Това създава много проблеми по отношение на пращането и редакцията на документи - тогава най-полезната функция на персоналните компютри. Ако едни документи са четими на друг компютър, елементите по тях - изображения, шрифтове, знаци - често са разместени или просто неработещи.

Затова специална група, кръстена "Камелот", начело с Уорнок и Гешке, разработват формата Portable Document Format - .PDF, който изгледа по един и същи начин на всяка система и на всеки компютър. Версия 1.0 излиза през 1993 г., а .pdf файловете и до днес са сред най-популярните формати за документи в света, въпреки многото критики. Форматът остана изключително стабилен, като последната версия 1-7 се ползва от 2011 г. насам.