Планът за възстановяване и устойчивост, който управляващите в оставка държат като заложник от новото мнозинство в парламента, се оказа и с ограничен достъп до гражданите - след като администрацията не можа да поправи елементарна грешка.

Миналата седмица Бойко Борисов и кабинетът му подадоха оставка и обявиха, че няма да изпратят окончателния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост до Европейската комисия за разглеждане и одобрение - вместо това щели да го внесат в парламента. Законодателната власт обаче няма прерогатив да върши тази работа. На този етап депутатите могат само да се запознаят с внесения вече документ.

Все пак последната версия на плана стана достъпна онлайн, на сайта www.nextgeneration.bg, но веднага привлече вниманието на любопитни граждани. Оказа се, че макар основните документи, презентации и представяния на проекти да са достъпни за сваляне, реалните договори и детайли по тях са в десетки папки в платформата за споделяне на документи Google Drive. 

Документите обаче до един бяха отворени за редактиране от всеки с линк - което доведе очаквано до това:

Екшънът продължава и надолу в таблицата, иначе описваща реформи и инвестиции, но бързо минава от забавното към грозното.

Гражданите бързо изляха своя гняв срещу доскорошните управляващи в комбинация от шеги, заплахи за справедлива разправа, обиди, шеговити прякори на премиера от последните дни - като "Джипко Бибитков", поръчки на кафе, корица на любимата му книга...

Пълен размер.
"Този файл е по-достъпен от нощното шкафче на Борисов!" несъмнено ще се нареди сред евъргрийните на политическа сатира.

Google Drive дори сигнализира, че файловете са претоварени и може някои инструменти да не работят. 

Решението на проблема отнема няколко минути за всеки, запознат с Google Drive, или малко повече, ако просто можеш да четеш английски. Файловете трябва да се заключат за редактиране. Но решението на правителството в оставка, което от десетилетие се определя като най-прозрачно, е дори по-просто - файловете просто са скрити за гражданите. Очаква се, все пак, скоро да бъдат качени отново.

Което, освен че спира достъпа до най-популярната социална мрежа, създадена от правителство, не ни позволява и да проверим твърдението на софтуерния специалист и предприемач Виктор Минчев, който преди всеобщия бан за гражданите е успял да разгледа един от договорите в буквално първия проект по плана за възстановяване - "Създаване на национална STEM среда за умения на утрешния ден".

"Отварям директория "ПВУ/Модернизация/Дейност 1". Вътре първата папка се казва "1.1.1. ДГ с до 2 групи". Отварям първия файл "1.1.1. 2. Договор - ОДЗ 11 Слънце.pdf". Чета договора... И разбирам, че е договор за саниране на детска градина.

Очите ми се разширяват. Това е първата мярка, първата дейност, първите договори. Изведнъж осъзнавам какво става. Свива ми се сърцето. Трескаво почвам да прехвърлям и да чета и други мярки и дейности по диагонал", разказва Минчев в социалната мрежа.

Припомняме, че планът за възстановяване и устойчивост е реален шанс за българската икономика да опита да настигне икономически своите партньори от ЕС. Това може да стане благодарение на достъпа до 12 млрд. лв от общия кумулиран дълг, който блокът ще изтегли. Парите ще са достъпни в националните правителства, след като всяко едно от тях представи пред ЕК план, по който смята да ги усвои. Очаквано, идеята е да се наблегне на инвестиции, които могат да доведат до ускорен растеж, висока добавена стойност и зелен преход.

Първата версия на българския план, която се готви от администрацията на вицепремиера Томислав Дончев, бе съсипана от критики от всички посоки, заради странното решение да се отделят огромни средства за саниране например. Втората част дойде малко подобрена, но генералните проблеми с недомислици и неособено оригинални идеи си останаха. 

Проблемът в момента обаче е, че по регламент България трябва да изпрати своя план за одобрение до 30 април. Тъй като Томислав Дончев заяви, че ще остави на следващо правителство да го внесе, то сега има реален риск да изпуснем тази дата. Преди дни бизнес и синдикати, в едно неочаквано общо действие, призоваха планът да бъде внесен, дори и да е лош, защото "лош план е по-добър от никакъв план". Все пак, малко по-рано през деня днес Дончев коментира, че е уговорена отсрочка с ЕК - ако новият кабинет реши да пише нов план. Можело и правителството в оставка да го внесе - но трябвало да бъде упълномощено от новото Народно събрание.