Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Любимото министерство на регионалното развитие и благоустройството. Управлява се номинално от Петя Аврамова - министърката, която скоро не сме виждали по телевизията, скоро не е правила изявления, камо ли пък да достигне до висотите на повечето си колеги, които греят от екраните почти денонощно. Не се вози и в джипката, оная джипка с главното Д. Джипката на държавата. В нея обаче често виждаме истинския управител на министерството - уж разжалвания Николай Нанков.

Та любимото министерство и любимият зам.-министър имат нова, но не точно нова, любима идея. Ще спасяваме икономиката със строителство. "Строително цунами" го нарекоха пък от браншовата организация Камара на строителите. 

Цунамито обаче не е точно цунами, а вълничка. Вълничката на санирането. Сещате се - оная програма, по която бяха изхарчени 2 млрд. лв. за опаковането на 2200 сгради. Оная програма, която се прочу с корупционните си практики, в която Комисията за защита на конкуренцията откри картел и оная програма, за която вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че не може да продължава така - с парите на всички да се санират няколко хиляди сгради. 

Не е разбрал нещо Дончев, защото явно може. Отново сме там и днес Нанков обясни, че усилено се мисли по този вариант. Строителите пък обясниха, че това не просто щяло да спаси сектора, който между другото си работи и не е спиран, а и ще спаси заетостта, защото 150 000 души щели да се качат отново на скелетата. 

Хеликоптера на Горанов ще го пилотира Нанков

Вярно е. Ако програмата за саниране работеше прозрачно, тя е полезна. Ако програмата за саниране не харчеше милиарди пари от джоба на данъкоплатците за съмнителени резултати, тя е полезна. И, вярно е - ще доведе до повече заетост. 

Вярно е обаче, че за да се възстанови този батак с такива огромни пари, в условията на брутална икономическа криза, която помита цели сектори, е свръхцинизъм. Вярно е, че туризмът е на път да не "види слънце" тази година, а властта предлага да го спаси с безплатни чадъри. Вярно е, че ресторантите поговоловно ще фалират, а властта предлага да плаща на неработещите им служители малко над половината заплати, остатъка - да си го плати бизнесът.

Вярно е, че същото любимо министерство иска да му дадем кредит на доверие да управлява програмата за саниране, докато същото то се провали с нея. Но се провали и с изграждането на тол системата, провали се с очакваните приходи от милиарди, а подопечната му Агенция за пътна инфраструктура оставя впечатлението, че се проваля денонощно с огромните инфраструктурни проекти. Справка - магистрала "Струма". 

Вярно е, че икономическите мерки на правителството са практически никакви и е вярно, че ако се възобнови програмата, всички други ще попитат - защо за тях може, а за нас - не? Вярно е, че всеки нормален, затворен от държавата работодател ще попита - как така се намери вариант за строителите, а за нас има кредити. Как така работещите строители ще получат подкрепа, а ние ще получим заеми. Как така? 

Ако програмата се изпълни, то оня прословут хеликоптер на Горанов, който нямало да мята пари по жълтите павета, ще бъде отвлечен от пилота Нанков и ще започне да хвърля пачки, но само в една посока. 

Защото месеци наред слушаме как всичко се прави в името на това да не допускаме лекарите да избират чий човешки живот да спасят. Сега МРРБ ни предлага да избира кой бизнес да спаси и ни убеждава, че това всъщност е нещо хубаво. 

Да, Италия санира, както "благо" обясниха от Камарата на строителите. Да, Италия ще налее пари в строителните компании с различни проекти. Но Италия наля общо 40 милиарда евро в цялата икономика. Италия даде кредити, но даде и грантове. Даде безвъздездна помощ, която спасява всички. Италия не е България и сравнението е нелепо. 

Накрая е важно да стане ясно защо критиката на програмата не е обикновено хейтърство. Санирайте, санирайте много и навсякъде. Но, моля ви, не се правете, че е заради бизнеса или заради хората. Спасете умиращите и после се погрижете за болните. Дайте на всички или не давайте на никого. Или най-добре не правете нищо. Бизнес е имало преди вас, ще има и след вас. Интервенциите като че малко повече вредят. 

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Хей, уважаеми млад анализатор, приятелите ми

следят Вашите публикации, защото са реалистични, критични, но се тревожат за Вашата кариера и за физическото и психическото Ви здраве, защото всяка власт е злопаметна, особено авторитарните власти. Честит празник, бъдете и занапред як българин!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Хайде сега и вие...

Ами то санираните сгради от Лили Талпата вече и те се нуждаят пак от саниране..

Глупости на търкалета!

Съседния блок е саниран и вече втора година съседите плащат на половината на моите разходи за отопление! Сметни го в икономия на ТЕЦ-ове и въглеродни емисии!
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Няма да се уморя да псувам!

"Накрая е важно да стане ясно защо критиката на програмата не е обикновено хейтърство." Не, не е хейтърство! Това, което прави това министерство, е безумие от самото му начало, поставено от пълничкото Лиле! С моите пари от бюджета да си "санират" сградите Пешо и Гошо, които аз дори не познавам. Отделно кражбите, отделно комисионните, отделно пълната глупост да наричаш това "саниране". На Пешо и Гошо ще им стане по-комфортно и ще си намалят енергийните разходи. Това добре, но защо с моите пари?! Аз, на моята къща, съм си платил сам топлоизолацията, която тези бездарници от министерството наричат "саниране". Така ще продължава докато не ги изринем всички от тази разбойническа шайка. И колкото по-скоро, толкова по-добре!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.