Всички партии в парламента, с изключение, разбира се, на ГЕРБ, но и на "Има такъв народ", осъдиха снощното немотивирано публично решение на премиера Бойко Борисов за разпускане на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса. Това решение бе определено днес от трибуната с крилатата фраза "След мен и потоп". 

Пръв декларация от името на "Демократична България" изчете пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той определи разпускането на НОЩ като "активно метоприятие за дестабилизиране на контрола върху пандемията". "Лекарят в мен не може да оправдае и да разбере" посочи той как при заболеваемост от над 2300 души дневно, над 100 починали, над 10 000 в болници и пр. "се абдикира от базисното управление на пандемията".

"Какви мерки се предлагат? Това, което чухме са продължаващи брифинги. Няма мотиви в съобщението на МС", подчерта Симидчиев, визирайки снощното кратко съобщение от пресцентъра на кабинета и заявлението на здравния министър от сутринта, че НОЩ може и да няма, но ще има седмични брифинги, както е и сега.

Пулмологът обърна внимание и, че към момента не е известно как се е изпълнявал пандемичният план, как са се взимали решенията, водят ли се стенограми - изобщо има ли документация, на която следващите управляващи кризата с COVID-19 могат да стъпят. Решението е незабавно възстановяване на НОЩ и да се предостави наличната документация, за да има приемственост - предложи той.

И обобщи:

"След мен и потоп. Но в случая става дума за заиграване с най-големите страхове на хората.

Покрай политическото позициониране се губи нотката на хуманност. За политическите решения днес ще се съди от дистанцията на времето. Цената е непосилна когато се мери с човеки живот."

Иразът "След мен и потоп" използва и председателката на групата на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

"Това е наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа След мен и потоп. Борисов опитва се да избяга от отговорност и да освободи от отговорност щаба. Той може да ги освободи от работа, но не може да ги освободи от отговорност", посочи и тя.

Решението на премиера осъдиха и от левицата. Д-р Георги Михайлов посочи, че "оставянето на държавата без управление на кризата и без ясна представа как ще се отчете дейността на този щаб, създава много неприятни въпроси".

И съгласявайки се с колегата си от ДБ Симидчиев предложи бъдещата здравна комисия да изиска и анализира всички документи от МС - "който назначи НОЩ, назначи и ваксинациония щаб и обърка ваксинационния план на България".

"Закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, защото на този етап все още не сме преодоляли третата вълна на пандемията."

Това каза и депутатът и лекар от ДПС д-р Джевдет Чакъров.  

Според него това е безотговорен акт към настоящия момент.

"Знаем, че правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти, включително по отношение на управлението на кризите. Този орган беше необходим", каза още Чакъров.

Като лекар той кзтъкна, че пандемията трябва да се управлявала и разпускането на НОЩ крие много сериозни рискове. 

Намеси се и Даниела Дариткова (ГЕРБ) - за да посочи, че в историческата сграда на Народното събрание (за разлика от Партийния дом) било тясно и имало депутати без маски. И чак тогава отбеляза, че управление на кризата има - от здравния министър (Костадин Ангелов).

Намеси се и самият Ангелов. 

"Не разбирам едно - когато от тази трибуна се говори за загриженост за живота и здравето на гражданите - кога сме истински. Когато говорим от трибуната, или когато стоим в залата без маски. Ето, например, г-жо Дончева, вие неправилно си носите маската", започна той.

И допълни, че по време на предизборната кампания, свършила преди седмици, а тогава: "част от вас обясняваха, че няма такава пандемия, гориха маски, наричаха докторите престъпници."

Ангелов отново посочи, че той като министър, както и главният здравен инспектор са тези, които носят отговорност и взимат решенията за управление на пандемията. И продължи с пламенна реч, която дори посочваше депутати поименно, че не са с маска или са с неправилно поставена такава - като Татяна Дончева или Николай Хаджигенов.

"Къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в болницата?! Няколко от вас влизаха в болниците, обясняваха колко е лесно и си правиха снимки за два дни!" - посочи министърът в оставка.

А на подвиквания от залата отвърна:

"Сестрите (медицинските) избягаха по време на вашата политика!".

Справихме се с третата вълна. И с втората вълна се справихме!"