Кой ще е следващият канцлер на Германия? Този въпрос виси във въздуха вече повече от година, откакто стана ясно, че Меркел се оттегля от политиката и предпочитаната от нея Анегрет Крамп-Каренбауер също се отказа от надпреварата.

Двама са кандидатите на десните в Германия – Армин Лашет, председател на ХДС и премиер на Северен Рейн-Вестфалия, и Маркус Зьодер – председател на ХСС и премиер на Бавария. И двамата са сред най-влиятелните политици в страната. 

Дали обаче ще успеят да поемат щафетата от Меркел?

Германците са консервативни хора, обикновено лидерите им остават на власт дълго. Но Меркел се задържа като канцлер цели 16 години и с това успя да изравни рекорда на Хелмут Кол. Цяло поколение е израснало, без да е виждало друг канцлер начело – точно, както и по времето на Кол.

Докато тя управляваше Германия, САЩ и Франция смениха четирима лидери, а Великобритания дори петима. Почти толкова дълго колега й беше и Борисов, макар че неговото управление от 2009 година до днес е прекъсвано периодично от краткосрочни служебни кабинети и един краткосрочен редовен.

В края на 2018 година Меркел заяви, че няма да се кандидатира повече в Бундестага. Тази година тя навършва 67 – пенсионната възраст в Германия и няма намерение да остава повече в политиката. От тогава в партията й, а сега вече и в коалицията с консерваторите от Бавария, кипи битка кой да заеме поста й. 

През последните седмици тя толкова се изостри, че заплашва да разцепи консервативната коалиция.

Трябва ли един човек да е председателят на ХДС и канцлерът?

През януари ХДС избра за свой председател премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Той бе предпочитаният кандидат и от Меркел – Лашет е един от нейните съюзници в партията и се смята за политик, който ще продължи нейната линия. По принцип ХДС праща като свой кандидат за канцлер на избори именно председателят си и затова се смяташе, че Лашет е и следващият канцлер, ако проучванията на общественото мнение задържат ХДС на върха. Но заради пандемията ХДС губи популярност, а в партията внезапно се появиха разколници, задаващи въпроса: „Необходимо ли е наистина и председателският, и канцлерският пост да са в ръцете на един човек?“

Този въпрос бе подет веднага от Маркус Зьодер. Баварският премиер и председател на партията-сестра на ХДС – Християнсоциалния съюз никога не е крил амбициите си и от регионално значив политик успя през последните години да заеме всички важни постове в Бавария и да се превърне в незаобиколим фактор и в германската федерална политика. Заради думите му, че не необходимо ХДС да пращат на изборите кандидат-канцлер и председател в едно, консерваторите го обвиниха в опити да посее раздор. Но това не го спря. Макар и пред публиката той да гради образ на политик на консенсуса (само преди дни обяви, че ХДС сами трябва да решат кой е техният човек и като по-голяма партия той ще се съобрази с мнението им), всъщност всяко негово действие е насочено срещу Лашет. 

Засега Зьодер е и любимец на електората – според последните проучвания той е смятан и за най-подходящия за канцлер. 33% от запитаните смятат, че той ще се справи с този пост. Лашет изостава с цели 10 пункта и разликата между двамата се увеличава. 

Популизмът като оръжие и в германската политика

В разгорялата се надпревара и двамата кандидати на консерваторите прибягват до популистки методи, което все повече безпокои наблюдателите.

Особено непредсказуем е Маркус Зьодер, който в политическата си кариера досега винаги е успявал да яхва вълната на актуален проблем и така да спечели популярност, без да реши въпросният проблем обаче. Дали се обявява срещу бежанците, прокарва строги защитни мерки срещу пандемията, обявявайки се за неин победител, без това реално да е факт или флиртува дори със зелената политика – Зьодер е напълно всеяден, когато става дума за рейтинга му.

Миналата година, например, той даде десетки интервюта в баварските медии, в които гарантираше, че неговото място е в Бавария и няма намерение да се кандидатира за пост в Берлин. Пет месеца преди изборите направи завой на 180 градуса и на 11 април обяви, че е готов да се кандидатира за канцлер.

И докато избирателите харесват решителния му – поне на думи, стил, политическите наблюдатели са все по-скептични за реалните му управленчески умения. Тази скептичност изпитват явно и избирателите му в Бавария. На последните избори там той изгуби цели 10% и за първи път в историята си ХСС загуби абсолбютното мнозинство в парламента.

На другия полюс е Армин Лашет. Той избягва да се конфронтира, предпочита да изслушва всички страни и да търси компромис. Добри качества за втория и експертния ешалон политици, но един лидер трябва да умее да поема повече отговорност и рискове. 

Той реагира твърде бавно на предизвикателствата за разлика от Зьодер, който пък яхва всяка моментна вълна. Така например, Зьодер отдавна усети, че основният му съперник са зелените и започна сам да флиртува със зелните политики  и да се представя за природозащитник. Лашет не излиза от политическия стил на миналия век, той е приятел с въгледобивната индустрия и големите концерни и не смята дории заради пиара да поставя под въпрос бизнеса им и влиянието му върху природата.

До 2018 година той бе на барикадата, защитавайки запазването на въгледобива в Северен Рейн-Вестфалия въпреки протеста на еколозите и изчерпването на ресурсите.

В края на 2019 той защити пускането на централата „Дателн 4“ въпреки убийствената оценка за емисиите й от СО2.

Лашет или Зьодер? И в двата случая ГЕРБ е в тежест за покровителите си

Лашет може и да не е толкова популярен сред избирателите, колкото Зьодер, но за разлика от съперника си зад него стоят повечето влиятелни политици в ХДС и големият бизнес. Засега.

Зьодер бързо се ориентира и в тази обстановка и от дни води безкрайно дълги разговори на четири очи със съпартийци и колеги от ХДС. Това носи плодове – в ХДС вече се появиха доста гласове в негова защита. Който и да излезе победител от това съревнование, едно вече е ясно – големият губещ ще е ХДС, който след излизането на Меркел ще има нужда от години, за да се възстанови.

Какво означава за България изборът на Зьодер или Лашет? И двамата са в ЕНП като ГЕРБ на Борисов. И двамата подкрепят Борисов, докато Борисов е на власт. Баварската ХСС е дори партията, която стои зад раждането на ГЕРБ и връзките там са най-силни. Но това далеч не означава, че Борисов ще има винаги подкрепата им. Първо, без Борисов на власт е възможно партията му да се разпадне и тогава в ЕНП се отваря място за нови любимци на западните консерватори. Второ, наяве излизат все повече нелицеприятни подозрения за корупция около Борисов – снимките от спалнята му с пачки и златни кюлчета придобиха световна популярност и са широко обсъждани и в Германия. ГЕРБ започва да се превръща в тежест за покровителите си и при първа възможност те ще се отрекат от нея три пъти перди зазоряване – стига това да ги води към канцлерския престол.