Речено - сторено. Министрите в кабинета "Борисов" 3 прекараха в амплоато на народни представители броени часове. Те се връщат в правителството като негови членове "в оставка", а следващите в кандидатските листи влизат на техните места.

Това може да трае "вечно", т.е. да решат да се откажат от депутатските си места, а може и да решат да се върнат в парламента като депутати - след избора на ново правителство (ако има такова) или служебно. Във втория случай техните заместници сега ще излязат от Народното събрание.

Заместниците бяха обявени с решения на ЦИК от късно вчера - с други думи - пресно заклелите се като народни представители на 15 алрил министри в последствие, в същия ден, бяха освободени временно от парламентарните банки.

Както Клуб Z писа, конституцията поставя в дуално положение действащите министри, избрани и за депутати. По закон те имат едномесечен срок да решат коя функция ще изпълняват, като според финансовите правила към парламентарния правилник могат дори да посочат от къде искат да идва месечната им заплата - от Министерския съвет или от Народното събрание. За това време те се водят в допустима несъвместимост.

Подходът, който ГЕРБ избра бе, е министрите да се закълнат като народни представители на първото тържествено заседание на новото - 45-то НС, което се проведе вчера, след което веднага да депозират, че временно ще изпълняват функциите си на членове на кабинета в оставка.

"На практика няма друг избор. Избран си и за двете позиции. Коя можеш да прекъснеш? В случая мога да прекъсна да бъда народен представител, замества ме следващият в листата. Правителството е в оставка. Нов министър на моето място не може да бъде избран", обясни пред Клуб Z член на кабинета.

И така, със свои решения от вчера ЦИК обяви кои влизат на местата на министрите на Бойко Борисов:

Николай Сираков вместо вицепремиера Томислав Дончев, Десислава Тодорова - на мястото на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, Александър Александров - на мястото на министъра на финансите Кирил Ананиев, Любомира Попова - на мястото на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, Георг Георгиев - на мястото на министъра на транспорта Росен Желязков, Зорница Михайлова - на мястото на социалната министърка Деница Сачева, Галя Захариева - вместо министърката на земеделието Десислава Танева,  Митко Стайков - на мястото на енергийната министърка Теменужка Петкова, Христина Георгиева - вместо министъра на правосъдието Десислава Ахладова, Димо Георгиев - вместо Красимир Вълчев, просветен министър, Мирослав Аспарухов - вместо Петя Аврамова - министър на регионалното развитие, Александър Паризов влиза вместо министъра на МВР Христо Терзийски, а Алисе Муртезова вместо Красен Кралев (спорт), Радостин Танев - на мястото на Лъчезар Борисов.

Междувременно днес парламентът гласува оставката на правителството. По конституция то продължава да изпълнява функциите си "в оставка".