Сексуалното насилие се използва като оръжие във войната в етиопския регион Тигре, заяви в четвъртък заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок пред Съвета за сигурност, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Лоукок каза, че хуманитарната криза в Тигре се е влошила през последния месец. Достъпът на хуманитарна помощ е ограничен, а хора умират от глад. Той съобщи, че световната организация не е видяла никакви доказателства, че войниците от съседна Еритрея, които са обвинявани за кланета и убийства в Тигре, са се изтеглили.

"Искам да бъда ясен: конфликтът не е приключил и ситуацията не се подобрява", е казал Лоукок на закрито изслушване, проведено по искане на САЩ.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд е казала, че това е петата такава среща на Съвета за сигурност след началото на боевете между етиопското федерално правителство и бившата управляваща партия в Тигре през ноември, съобщават дипломати, запознати с нейното изказване.

"Съветът за сигурност беше единен за Сирия, Йемен и дори за Мианма, където бяхме в състояние да се обединим и да излезем с позиция. Ние искаме от Съвета да преразгледа (въпроса за приемането на) изявление за Етиопия. Жертвите имат нужда да знаят, че Съветът за сигурност се интересува от този конфликт."

Досега Съветът за сигурност не е успял да постигне съгласие за публично изявление, като западните страни са изправени срещу Русия и Китай, чиито дипломати поставят под въпрос дали той трябва да се намесва в конфликта.

Конфликтът вече е отнел живота на хиляди, а стотици хиляди от 5-те милиона жители на планинския регион са били принудени да напуснат домовете си.

Еритрея подпомага етиопските правителствени сили, макар че многократно е отричала, че нейни войски се намират в Тигре.

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед призна присъствието на еритрейски войски в региона, а ООН и САЩ настояват за изтеглянето им от Тигре.

Лоукок е казал, че по-рано в четвъртък е получил доклад, според който 150 души са умрели от глад в Тигре. Той предупреди, че "гладът като оръжие на войната е нарушение".

Д-р Фасика Амдеселасие, главният санитарен представител на назначеното от правителството преходно управление на Тигре, каза, че поне 829 случая на сексуално насилие са съобщени в пет болници от началото на конфликта.

Лоукок подчерта, че няма съмнение, че сексуалното насилие се използва като оръжие, като обвинения са отправяни към всички воюващи страни. Той съобщи, че има сведения за групови и многократни изнасилвания, дори и за изнасилвания на момичета на 8 години.

От своя страна етиопският посланик в ООН Тайе Атскеселасие Амде увери, че правителството разследва всички нарушения на човешките права. Той обвини Лоукок, че се "държи не като хуманитарен служител, а като отмъстител, решен да упражни някаква форма на разплата". Той изрази съжаление за изслушването пред Съвета за сигурност и заяви, че няма никакви прекъсвания в предоставянето на хуманитарна помощ.