На извънредно заседание на правителството беше взето решение за започване на процес на прекратяване на участието на български военни в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.

Решението на Министерския съвет е взето в контекста на проведената извънредна среща на 14 април 2021 г. на министрите на външните работи и на отбраната на страните членки на НАТО, на която бе решено започване на планиране на постепенното и контролирано изтегляне на мисията от 1 май 2021 г., посочва правителствената преслужба, цитирана от БНР. 

На база на вчерашното обсъждане ние стигаме до извода и предложението - да организираме изтеглянето на нашия контингент заедно с изтеглянето на съюзниците в мисията, което ще бъде организирано от НАТО в периода от 1 май до началото на септември“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Това е 42-рият български контингент в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”, чийто състав в момента наброява 117 души.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви снощи, че всички американски военни - към момента 2500, ще бъдат изтеглени от Афганистан преди 11 септември. Заедно с тях ще напуснат и контингентите на останалите страни членки на НАТО, Австралия, Нова Зеландия и Грузия, които наброяват около 7000 души.