Журналистите отново ще имат пълен достъп до всички части на сградата на Народното събрание (без пленарната зала извън местата за камери и фоторепортери), тоест - ще имат пълен достъп до депутатите. Това обеща днес след заседанието на парламента новият председател на институцията - Ива Митева. 

Така, ако все пак обещанието бъде изпълнено, представителите на медиите ще си върнат възможността да говорят, питат и изискват от депутатите отговори на важните за обществото въпроси. Припомняме, че през септември миналата година, когато НС се премести в сградата на Партийния дом, достъпът на журналистите до народните представители бе, меко казано, ограничен. Решението, взето от мнозинството около ГЕРБ и коалиция (с непубличното съгласие на всички парламентарни групи), бе неколкократно обжалвано през официални декларации, но така и не бе променено. 

Днешната заявка на Митева обаче е за връщане на "публичността и прозрачността" в работата на парламента. Все още не е ясно обаче къде ще се провеждат заседанията на НС - дали в старата историческа сграда, където днес бе откриването, или в новата - тази на бившия Партиен дом. Преди конституирането на парламента стана ясно, че общо взето всички без ГЕРБ са склонни да не се връщат в ремонтираната зала.