Ива Митева от „Има такъв народ“ е председателят на 45-ото народно събрание. Тя бе избрана със 163 гласа „за“, 0 „против“ и 75 „въздържали се“. Последните гласове са на ГЕРБ, останалите 5 групи бяха единодушни. 

Все пак се проведе гласуване и за кандидатката на ГЕРБ Цвета Караянчева. Вотът беше точно обратен - 75 „за“, всички останали - против. 

След тържествената част с клетва, химни, речи - 45-ото народно събрание започна работа „по същество“. А най-първото гласуване - по процедурни въпроси, повдигнати от ГЕРБ, показа ясно: всички срещу ГЕРБ. Първата препирня бе на тема как да се гласува за кандидатите за председател на новия парламент. Първата политическа сила - в лицето на Александър Ненков - поиска това да става не само с вдигане на ръка и преброяване на квесторите, а с прочитане на имената, ставане от място и заявка - „за“, „против“ или „въздържал се“. 

Възпротиви се Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън“ - че предложението е само губене на време. А и е ясно, че кандидатът на ГЕРБ ще получи толкова гласа, колкото са депутите от ТЕРБ. Отвърна ѝ Тома Биков от ГЕРБ - предложението било в дух на прозрачност, за каквато пледирали всички в речите си. „Това е начинът, по който искаме да видим оформящото се ново мнозинство, когато нямаме електронна система. Целта е яснота по въпроса - какво е новото мнозинство и кой влиза в него. Това е прозрачността...“, каза той.

Дончева отвърна:

„Няма нужда да се правим на толкова процедурно вещи. Цугцванг е ситуацията - всичко е ясно, г-н Биков. Да не губим време“. 

След като не се прие версията на ГЕРБ за избор на председател, последваха предложенията.

ГЕРБ предложи Цвета Караянчева. Реакцията на залата - ГЕРБ пляска, останалата част от залата - „ууу“. Десислава Атанасова прочете биографията на кандидатката. Извън изброяване на парламентарния ѝ опит, образование, добави: „Тя е човекът, който промени статуквото в един политически монолитен регион като Кърджали... “.

„Знаете, че дългогодишна парламентарна практика е най-голямата сила да излъчи председател на парламента. Моля да загърбим пристрастията и да следваме традицията“, призова тя.

Следващото предложение за поста - Ива Митева, направи Тошко Йорданов Хаджитодоров. 

„Надявам се да направите разлика с биографията на Прекрасната Кърджалийска Представителка...“, започна той... 

И прочете биографията на юристката, която от 2000 г. е извървяла цялата стълбица на експертност като специалист в Народното събрание - първо в най-тежката правна комисия, а след това и като директор на дирекция „Европейско право“. 

И Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън“ взе думата - за да обяви подкрепа за Митева. И да добави: „Председателят на парламента да не служи като срамно смокиново листо... Да върнем гордостта на Кърджали с производството на специфични поцинковани изделия, където му е мястото“.

Тези реплики, не съвсем в добрия тон, а и изказването на Мая Манолова отпреди това, когато обяви целта „мутрите вън от управлението“, предизвикаха Вежди Рашидов от ГЕРБ да се качи на трибуната.

„Много моля да не позволявате от това място квалификации от сорта на „мутри“, защото това е неприятно. Достойният човек посочва кой е мутрата. На вас ви викат сестра Галева. Аз не съм мутра!“, обърна се той към Манолова в случая.

И обяви, че е възмутен от отношението към една дама - Караянчева, а Кърджали е чудесен град

Десислава Атанасова пък настоя председателстващата Мика Зайкова да налага наказания на говорещите - отнемане на дума, забележка, напомняне, порицание...

Мика Зайкова се намеси:

„Нека не си разменяме обиди и да не се превърнем в пазар. Дайте оттук нататък да се въздържаме!“.

С този избор тя отстъпи мястото на президиума на избраната Ива Митева. 

И започна избор на заместник-председатели на народното събрание. Така от ГЕРБ предложиха Цвета Караянчева, от ИТН - главния секретар на партията Виктория Василева, БСП предложи Кристиан Вигенин, ДПС - Мукаддес Налбант, „Демократична България“ - Атанас Атанасов, а „Изправи се! Мутри вън!“ - Татяна Дончева.

Номинациите бяха гласувани анблок (по правило), което не даде възможност за ново бламиране на ГЕРБ. Но пък не липсваха престрелки между представящите кандидатурите. Така например Тома Биков (ГЕРБ) подчерта иронично какво внушително мнозинство имало в парламента и направи умишлен лапсус, наричайки формацията на Мая Манолова „мутри мрън“.

Георги Свиленски (БСП) пък се обърна към Митева, заявявайки, че се надява тя да не отнема думата на народните представители - препратка към спирането на микрофоните от страна на бившия председател Караянчева.

След това гласуване депутатите определиха състава на комисията, която ще изготвя изменения в парламентарния правилник, като в случая Димитър Главчев (ГЕРБ) си направи самоотвод за председателското място. За неин председател бе избрана Митева.

Очаквайте подробности.