Таванът за наеми в Берлин, който бе наложен от местното правителството преди година, най-вероятно ще падне. Конституционният съд днес го обяви за незаконен, тъй като в правото как се определят цените на имотите е в правомощията на федерацията, а не на отделните провинции.

Ако таванът бъде отменен окончателно, хиляди наематели в германската столица са заплашени от огромни сметки – те трябва да възстановят сумите, които правителството им е опростило, спестявайки им синхронизиране на наема с пазарните цени.

Става дума за 1,5 милиона жилища. Законът, приет на ниво Берлин, предвиждаше наемите им да се замразят на сегашоното ниво за следващите пет години. Още миналата година обаче юристи педупредиха, че най-вероятно таванът ще падне и е по-добре наемателите, които получават защита от него, да си спестят парите, които на първо време няма да плащат за покачване на наема, защото може да се наложи да ги върнат.

Критици на замразяването на наемите предупреждаваха, че то ще влоши жилищната ситуация в германската столица, тъй като инвеститорите ще спрат да строят нови жилища, а хората няма да се изнасят от домовете си. Предупрежденията им се оказаха напълно реални – от около година няма почти никакво движение на пазара на имоти в Берлин, жилищата за продажба са минимален брой, а хората избягват и да се местят от тези, в които са под наем.