Комисията по финансов надзор е започнала проверка на Владислав Панев - до вчера общински съветник, а от днес депутат от "Демократична България", съобщи Капитал.

Проверката на регулатора е започнала вчера със серия писма до множество инвестиционни посредници и управители на дружества - с искане да предоставят информация за всички сделки, които Панев е извършил като техен клиент.

Владислав Панев е дългогодишен акционер, борсов инвеститор и председател на съвета на директорите на "Скай управление на активи" - т.е. проверката може да се разпростре в предишните две десетилетия.

Пред "Капитал" от КФН са заявили, че внезапният интерес към Панев е рутинен и само по случайност съвпада с встъпването му в длъжност като народен представител - подобни проверки не се правят дори заради конкретен сигнал за нередност, а са просто част от "текущ рутинен и непрекъснат надзор"

"Нямам какво да крия и от какво да се притеснявам. Надявам се регулаторът да действа независимо и обективно. Важно е аршинът да е еднакъв за всички, независимо дали са обществени личности или не", написа самият депутат в профила си във Фейсбук.

Владислав Панев неколкократно е засягал корпоративни и политически интереси на управляващите. През 2020 г. той първи съобщи за нерегламентирания строеж на фирма на близкия до ДПС бизнесмен Румен Гайтански-Вълка в Държавното ловно стопанство "Искър". През март същата година той предупреди и за проблем с кратките срокове на конкурса за избор на балансираща група в "Топлофикация София", които са в полза на дружеството "Гранд енерджи дистрибюшън", свързано с бизнесмена Христо Ковачки.

Предизборно пък кафявите медии разпространиха обвинения за педофилия срещу Панев.