Комисията за финансов надзор (КФН), която наблюдава активи за милиарди, бе обезглавена, след като внезапно шефката й - Карина Караиванова, бе изпратена като представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон.

Решението за това е взето на днешното заседание на Министерския съвет и влиза в сила от 1 март догодина. Караиванова ще смени Калин Митрев, съпруг на бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и един от първите шефове на Агенцията за приватизация.

Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие и ще представлява ефективно интересите на Република България, пише правителствената пресслужба.

От началото на дейността си в България през 1993 г. до 31 октомври 2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56% от портфейла на банката в България. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро, българското участие е 237,11 млн. евро.

Но какво правим с КФН

Очевидно една от първите задачи на парламента през новата 2019 година ще е да попълни състава на КФН. След като Ралица Агайн подаде оставка през август, заради фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик", а сега и председателят на регулатора заминава за ЕБВР, наложително е да има нови попълнения.

Сега застрахователният надзор стои без титуляр, а тези функции временно изпълнява Владимир Савов, един от заместник-председателите на КФН.

А междувременно днес КФН съобщи, че Карина Караиванова е упълномощила адвокати да заведат дела за клевета, обида и уронване на престижа срещу сайта pik.bg.

"В публикация от днес на споменатия сайт се повтарят твърдения, които отдавна бяха опровергани, отправят се обидни квалификации и се уронва престижа на български гражданин. Въпросната публикация няма нищо общо с истината и съдържа груби манипулации и откровени лъжи. Всеки читател сам може да направи извод доколко е достоверна информацията в тази публикация, след като научи, че показаната "като част от автопарка на КФН" луксозна кола никога не е била използвана от председателя или който и да е служител на комисията. Показаната кола принадлежи на съпругата на известен български спортист, който живее близо до сградата на КФН", се казва в съобщението.