УЕФА обяви наказанията за мача „Рейнджърс“ - „Славия“ (Прага) от осминафиналите в Лига Европа. В края на срещата, завършила 2:0 за чешкия тим, играчи на двата отбора почти се сбиха на терена, а грозните прояви са продължили в тунела на стадион „Айброкс“.

34-годишният защитник на „Славия“ Ондрей Кудела е лишен от състезателни права в турнирите на УЕФА за 10 мача заради „расистко поведение“ срещу Глен Камара. Футболистът на шотландския шампион се оплака, че защитникът му прошепнал думата „маймуна“ в ухото, след което избухна свада между играчи на двата тима.

Чешкият отбор пък отвърна, че Кудела е „бит с юмруци“ в главата от Камара и други играчи на „Рейнджърс“ след последния съдийски сигнал. Това е причината Камара да получи санкция за три двубоя.

Самият Кудела отрече да е обиждал французина на расистка основа, бил му казал друга дума.

Още един футболист е наказан от УЕФА от скандалния двубой. Това е Кемър Руфи от „Рейнджърс“, който получи директен червен картон заради това, че влезе с бутоните в главата на вратаря Ондрей Колар при въздушно единоборство. Това ще коства на Руфи четири мача. Стражът бе почти обезобразен, имаше счупена скула и дълбока порезна рана на лицето.

Шотландският клуб е глобен с 9000 евро заради случилото се в тунела.

Съперниците размениха декларации с взаимни обвинения, а такива се чуха и в изявления на клубни директори и треньори.

В Чехия „Славия“ получи почти безпрецедентна подкрепа от феновете на други клубове. Имаше расистки обиди към Камара и други тъмнокожи футболисти на „Рейнджърс“.

И двата отбора вече изразиха несъгласие с наказанията от европейската футболна централа.