Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев се е обърнал с писмо към ЕНП, в което е анализирал резултатите от изборите в България. Това заяви самият Кънев пред бТВ. В писмото той е призовал ЕНП да не занимава българската общественост с призиви за коалиция между "Демократича България" и ГЕРБ.

"В България ГЕРБ се превърна в синоним на корумпирано управление", изтъкна Кънев.

И допълни, че няма вариант, при който "Демократична България" да участва в правителство, ръководено от ГЕРБ.

"Заявили сме една много ясна позиция, че няма да бъдем част от подобно управление в бъдеще. Допускали сме грешки в миналото. Не може да става и дума, по-добре да не си губим времето", категоричен бе Кънев.

Според него добрият резултат на "Демократична България" се дължи на това, че тя е единствената партия, която представлява "една нова средна класа". Кънев обясни, че тези хора са около 10% от обществото, но ще продължат да се увеличават.

"Тепърва ще излизат от столичния град. Ако продължаваме да следваме интереса на тези хора, ще можем да се борим за първото място, но не през 2021 г.", каза Кънев.

Той все пак изтъкна, че макар резултатът на "Демократична България" да е добър, той не е достатъчен за мандат за съставяне на правителство. Кънев призова активистите и симпатизантите на формацията да се доверят на лидерите си, които имат заслуга за този добър резултат. Според него приоритети трябва да бъдат здравната и икономическа криза и съдебната реформа.

Кънев припомни, че първо трябва да се види какво ще се случи с мандатите на ГЕРБ и "Има такъв народ", преди да се коментират други сценарии за управление.

"Всяка прогноза е несериозна. Има много възможности - широко коалиционно правителство , нови избори, програмни варианти преди това. Имаме много ясна програма, която е получила неочаквано високо одобрние", заяви Кънев.