"За съжаление, наша сестринска партия е на път да вкара във властта социалистите и популистите, оформяйки безпринципно обединение".

Това е казал премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на Антонио Лопес, генеален секретар на ЕНП, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Не уточняват коя партия има предвид премиерът, но може да става дума за ДСБ, която също е член на ЕНП. Както и за ДБГ - формацията, учредена някога от Меглена Кунева, която се яви ва изборите с Мая Манолова като част от "Изправи се! Мутри вън". Не става ясно и на какво точно стъпва твърдението на Борисов в случая.

ДСБ е част от "Демократична България". На няколко пъти лидери на тази формация заявиха, че имат решение, според което коалиция с БСП и подкрепа за управление на социалистите е невъзможно. 

Лопес е поздравил Борисов за победата на изборите и убедителния резултат (ГЕРБ спечели около 830 хил. гласа, което е с близо 320 хил. по-малко в сравнение с предишните парламентрни избори), става ясно още от партийното съобщение.

Пред Борисов Антонио Лопес е изразил своята лична подкрепа и тази на ЕНП към ГЕРБ. По думите му само държавник с голям опит и международен авторитет като Бойко Борисов може да изведе страната от кризата и да се справи с пандемията. Затова и Лопес е споделил своята надежда, че ГЕРБ ще успее да сформира кабинет.

Той е бил категоричен, че благодарение на добрия екип, усилената работа, постигнатите успехи и модерната политическа програма ГЕРБ се е утвърдила като партията с най-високо доверие сред българските граждани и така е отговорила на нападките на критиците.

"И след тези избори картата на България отново е синя. Победихме в 169 от 260 общини. Подкрепиха ни основно икономически активни и високообразовани хора, които генерират БВП на страната. Наблюдава се е и ръст в гласовете на пенсионерите за нас. Горди сме с резултата си", заявил е Борисов.

И е допълнил, че приоритети за ГЕРБ остават битката с пандемията, образованието, доходите и икономическият растеж. Той е представил пред Антонио Лопес и заключенията от доклада на ОССЕ, според който изборите у нас са проведени по прозрачен и демократичен начин.  

В доклада на ОССЕ обаче се говори и за недостатъчен достъп на избирателите до информация чрез медиите, доминация на властта в публичното пространство чрез платено съдържание и т.н. Документът е предварителен, пълната оценка от международните наблюдатели предстои.

 
По-късно лидерът на СДС, който вече е депутат, след като партията се коалиция с ГЕРБ - Румен Христов, обяви, че иска изключване на ДБГ от ЕНП. Заради коалицията с Манолова.