Главният европейски прокурор Лаура Кьовеши прати чрез Министерството на правосъдието писмо до ВСС по повод предложените й 10 български делегирани прокурори. В него тя официално съобщи на Прокурорската колегия, че благодари и за 10-те предложения, но назначава трима.

Както Клуб Z вече писа, от колегиума на Европейската прокуратура (ЕП) одобрени са Димитър Беличев (ОП Пловдив), Бойко Калфин (ОП Кюстендил) и Светлана Шопова (СГП). Мандатът им ще е 5 години (с възможност за повторение), а Коьвеши пише още до нашите кадровици, че "приветства топло" новоназначените.

"След внимателна оценка на техните заявления и цялата налична информация и следвайки процедурата, за съжаление колегията на ЕП отхвърли кандидатурата за европейски делегирани прокурори" на единствения съдия сред предложените Христо Крачунов и три следователки - Бисерка Стоянова (НСлС), Мая Ковачева (следствието на Градската прокуратура) и Светлана Петкова (следствен отдел към Специализираната прокуратура).

Това е и първото такова официално потвърждение от ръководството на Европрокуратурата, която посочи и мотиви. 

А именно - че "без да поставя под въпрос професионалните постижения, личните качества и независимостта на тези кандидати", опитът на трите следователки в тяхната кариера е ограничен от функцията на разследващи магистрати.

"Те са предприемали следствени действия въз основа на определен набор от правомощия... Но те са ги извършвали под ръководството на прокурор...

В хода на кариерното си развитие тези кандидати не биха могли да придобият подходящ опит в изготвяне на обвинителни актове, внасянето им в съда"... и т.н.

Що се отнася до съдията:

"През цялата си кариера г-н Крачунов е бил съдия главно по граждански, търговски и административни производства.  Без опит в наказателна материя", казва се още в писмото.

(Казано просто - България бе избрала за Люксембург кандидати, които никога не са внасяли обвинителен акт дори на най-ниско ниво - районна прокуратура, б.р.)

Лаура Кьовеши благодари на кандидатите и им пожелава всичко най-добро.

Тя уточнява, че относно останалите 3 предложения, неспоменати дотук - Венцисав Фердинандов (Специализирана прокуратура) Вероника Трифонова и Божидара Ганева-Димова (и двете от най-ниското "стъпало" - Софийска районна) оценката на качествата им "все още продължава и трябва да приключи скоро".

Освен това тя се обърна към Прокурорската колегия (която, между другото и днес гласуваше с 9:0 в тотално единомислие с Иван Гешев по разни въпроси) с думите:

"Бих искала да ви помоля да номинирате 4 нови кандидати."

От изслушалите мълчаливо писмото, думата за коментар взе единствено Гергана Мутафова, която искаше "дебело да подчертае", че това е неприключила процедура и изрази съжаление, като на няколко пъти спомена тежките емоции на отвхърлените (Клуб Z припомня, че при първата такава дискусия, ВСС дори прикачи писмо от трите следователки до Европейския главен прокурор, б.р.).

Иначе, Мутафова не била човекът, който да дава оценки, както и не бил моментът да се правят анализи... Но все пак посочи "личното разочарование", което се е случило на тези колеги.

"В професионален план ще кажа и това, което е казла г-жа Кьовéши - по никакъв начин това не представлява професионална оценка на техните качества към този момент. - И се позова на мъдростта на самия ВСС - Фактът, че ние сме ги избрали, означава, че ние сме дали една най-висока оценка."

Интересно е, че Мутафова през цялото време изговаряше името на европейския главен прокурор с ударение на "е" - Кьовéши (фамилията е унгарска, а в унгарски език ударението е на първата сричка, б.р.).

Мутафова разкри, че са искали да пратят на ЕП представители и на трите гилдии в съдебната власт, но очевидно "ЕП в нейната колегия не е оценила това наше виждане".

От 9-членната колегия се изказа само и Калина Чапкънова - с процедурно предложение да приемат "за сведение" писмото на Кьовеши.

"Аз ви предлагам понастоящем да не вземаме конкретно отношение по същество, а да изчакаме ЕП да се произнесе и по отношение на всички останали колеги."

Целта била - "по-обективно бихме подходили и в цялост бихме удовлетворили оценката на Европейската прокуратура", не стана ясно дали е иронична Калина Чапкънова.

Иван Гешев мълча.

А Огнян Дамянов предложи кратък текст на решение - да се приеме за сведение писмото и Прокурорската колегия на ВСС го гласува единодушно.