Бившият външен министър Даниел Митов, който се завърна в родната политика за парламенарния вот и влезе в листите на ГЕРБ, е възможен вариант за кандидат-премиер с първия мандат. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов каза, че той няма да е кандидат за министър-председател отново, нито вицето му Томислав Дончев, а ще е човек с ясна проевропейска и натовска ориентация. Покрай описанието се твърди, че Митов би бил човекът.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че Изпълнителната комисия ще се събере и ще реши какъв да е съставът на правителство, което ще бъде предложено, а той ще го съобщи. Както е известно, според конституцията първата политическа сила на парламентарните избори трябва да получи мандат от президента за съставяне на кабинет, а това в случая е ГЕРБ, макар и със 75 депутати, които са крайно недостатъчни за гласуване на въпросния кабинет от Народното събрание. А няма индикации някоя от другите пет партии да даде подкрепа - тъкмо обратното.

Митов бе първо служебен външен министър във втория кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. След това остана на поста в редовното правителство на Бойко Борисов (коалиционно, с партньори "Реформаторски блок", АБВ, "Патриотичен фронт" - б.р.). Преди това той е в националното ръководство на ДСБ, а впоследствие влиза в партията, учредена от Меглена Кунева - "Движение България на гражданите". Преди дни стана ясно, че вече е партиен член в ГЕРБ. 

Решенията в партията на Борисов обаче тепърва предстоят, а мандат ще бъде връчен след конституирането на 45-ото Народно събрание утре и очаквани консултации при държавния глава, каквито би следвало да има според политическата традиция.