"Днес по-подготвен от мен няма. И неслучайно сме първа политическа сила. Винаги съм считал, че обединението прави силата. Затова, за да не разделям като президента Румен Радев, ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска натовска ориентация".

Такава заявка даде премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в контекста на това, че партията му първа ще получи проучвателния мандат за създаване на нов кабинет. Борисов отказа да посочи кое е визираното лице. Стана ясно само, че това едва ли ще е заместникът му Томислав Дончев - "не че не заслужава". Вече обаче се спекулира с името на бившия външен министър Даниел Митов.

Намерението си Борисов обяви във Великотърновско, където се озова със скоростта на светлината, след като малко преди това го видяхме във фейсбук да се обръща към министрите си на последното заседание на Министерския съвет преди утре той да подаде оставка пред новия парламент и да се превърне в "кабинет в оставка".

На въпрос ще подкрепите ли правителство с премиер не от ГЕРБ, отвърна:

"Разбира се, разбира се."

Борисов говори надълго и за варианта служебно правителство, опитвайки се да каже, че който се страхува от такова, значи не вярвал в демокрацията и го възприемал като страшилище. В ГЕРБ не било така.

"Кой иска да ни страхува? Защо да ни страхува? Народът се произнесе и за чекмеджета, и за чанти, и за всиките им манипулации. Страх ме е само от Господ", заяви Борисов.

Както направи и по-рано - на заседанието на МС, и във Велико Търново Борисов изтъкна изборната победа на партията си. В случая говори за Слави Трифонов като за човек, който десетилетия наред гради политически имидж и ГЕРБ все пак го победила.

"Всеки има стил на работа, избрали са този стил (мълчанието). Фактът че сме пред най-талантливия водещ на политически предавания за мен е много", започна Борисов.

След което посочи, обръщайки се към журналистката от бТВ, че и от ефира на тази медия, и от този на "7/8" десетилетия имало "тежък хейт по управлението, по Плевнелиев, по мене".

Иначе на самото заседание, пак за пред камерите, премиерът коментира още, че България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от "Пфайзер" в "най-кратки срокове".

"За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани", посочи още, визирайки информациите за случаи на тежки странични реакции след имунизиране с препаратите на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън".

Това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, смята Борисов, но същевременно изтъкна, че към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК ваксини. Всъщност те са дефицитни за масовата имунизация.