Коалиция около ГЕРБ би била "полезна", a СДС ще предложи свои министри в проектокабинета, който партията на Бойко Борисов ще състави.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ лидерът на СДС Румен Христов. Партията му бе партньор на ГЕРБ и на парламентарния вот.

"В коалицията ГЕРБ-СДС има една много сериозна експертиза и един много сериозен опит. И СДС, и ГЕРБ са управлявали по време на криза.

Ако разсъждаваме прагматично, в интерес на държавата, аз смятам, че една коалиция около ГЕРБ би била полезна - от една страна заради тази експертиза, от друга страна - да не забравяме, че макар и не с резултат, какъвто се надявахме да имаме, ние сме първа политическа сила, като втората е на 24 мандата след нас, подчерта Христов. В този смисъл биха могли да се водят преговори, но това е в голяма степен ангажимент на голямата политическа формация (на ГЕРБ, не на СДС)", заяви Христов.

Не искам да говоря с подробности, но ако има решение за съставяне на кабинет, ние ще участваме в него, тъй като сме в една коалиция - посочи още той, а на уточняващ въпрос с министри ли, отвърна "Вероятно да". Ще предложи ли обаче СДС и свой вариант за премиер? - "О, много далеко отиваме".

Самият Христов е спряган за предложение на коалицията ГЕРБ-СДС за председателския пост в парламента. "На вас лично отива ли ви нещо в този кабинет?", попита водещата. 

"Нескромно е да давам оценка за себе си, така че няма да кажа ", скромно отвърна лидерът на СДС.

Той обаче не отговори директно  би ли подкрепила партията му кабинет на "Има такъв народ".

"Г-н Трифонов, предполагам, че ще подходи сериозно, в крайна сметка той е този, който събра най-много от т. нар. протестен вот. Ръководени и водени от разбирането, че трябва да има правителство в този тежък момент на пандемия, а не хвърляне веднага в нови избори, е въпрос на разговори какви посоки и политики ще бъдат предложени за управлението на страната".

"Няма нищо лошо и втората политическа формация да понесе своята отговорност - аз им пожелавам успех да сформират правителство и да управляват страната."

На въпрос защо партии в новия парламент, които определят себе си като демократични не подкрепят ГЕРБ-СДС, Христов заяви, че това е много интересно, тъй като част от партиите в "Демократична България" са в едно политическо семейство в ЕНП.

"И за мен е много странно, ако подкрепят протестърските партии, които основно са прокремълски, проруски, проруски, знаем кой стои зад тях, знаем интересите, който имаше г-н президента, излизайки и вдигайки юмрук пред тях. Така че това е много интересен въпрос", заяви Христов, без да каже какви са били "интересите" на Румен Радев.

От СДС поискали изключването на Движение "България на гражданите" от ЕНП - след като оттам подкрепили Мая Манолова по време на протестите, каза още днес Христов. "Играли" и срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова на местния вот през 2019 г.

"Добре, ние ако сме едно политическо семейство и работим един срещу друг, това морално ли е. Всеки има право да си промени мнението, но не може да е член на консервативната европейска народна партия", смята лидерът на СДС.