Твърде е вероятно ГЕРБ, като най-голяма група със 75 депутати, да предложи за председател на 45-ото Народно събрание не свой кадър, а лидера на СДС Румен Христов. Той стана депутат от коалицията на партията на Бойко Борисов със сините. Според източници на Клуб Z името на Христов се обсъжда от около седмица, въпреки че вероятността на получи подкрепа от останалите формации граничи към нула.

Има обаче и друг вариант - партията на Бойко Борисов да заложи не само на свой човек, а на бивш шеф на Народното събрание. Това е икономистът Димитър Главчев, който бе на поста в началото на 44-ия парламент. Наследи го Цвета Караянчева след подадена оставка. А до нея се стигна заради скандал с опозицията - председателят изгони от залата лидерката на опозицията Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев, левицата и ДПС поискаха оттеглянето му и напуснаха пленарната зала. Като обявиха, че ще се върнат в нея, когато оттеглянето е факт.  Какво ще е окончателното решение ще се разбере със сигурност в четвъртък. Със сигурност обаче заради предисторията Главчев едва ли е обединяваща номинация - трудно би получил подкрепа от БСП и ДПС, които са съответно третата и четвъртата партия в новия парламент. А без гласовете на поне една от формациите мнозинствата са математически несъбираеми.

Ръководство на новия парламент се избира на първото му заседание - след като депутатите положат клетва и заседанието е открито от най-възрастния народен представител. В случая това ще е Мика Зайкова от "Има такъв народ". Макар че не липсват и гласове, че животът на парламента ще е кратък и Зайкова можела да остане докрай. Малко вероятно, твърдят други.

Според най-актуалната информация преди конституирането на новото Народно събрание на 15 април, с най-големи шансове да бъде избрана за председател е юристката от "Има такъв народ" - или втората по големина партия - Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя има дългогодишен параментарен стаж - като експерт в най-тежката комисия - тази по правни въпроси, а след това и като директор на Дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС" в законодателната институция. Дамата, през която са минали повечето най-важни закони в държавата в продължение на години - заради експертната й позиция в Народното събрание, става народен представител от София - от партията на Слави Трифонов. И ако номинацията й бъде издигната, очаква се да събере подкрепа. Ако това се случи пък, на президиума на институцията отново ще седне юрист - в 44-ото Народно събрание нямаше нито един такъв. Последният юрист начело на парламента бе Цецка Цачева (ГЕРБ).

Като първа политическа сила ГЕРБ ще предложи свой кандидат за шеф на парламента. Това заяви пред БНТ Томислав Дончев, Той призна, че има отлични впечатления от Ива Митева.

"Редно е да предложим председател на парламента. Въпросната дама я познавам от работата по различни законопроекти като юрист, имам отлични впечатления от нея", коментира Дончев.

Все още парламентарните групи не издават кого ще номират за зам.-председатели на Народното събрание. 

За поста начело на НС, закономерно, в последните дни се въртяха и имената на юристките Татяна Дончева и Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”. Има и версия, че предложение може да дойде и от "Демократична България" - другата нова формация в новия парламент в сравнение с предишния, където има доста юристи - като се започне от съпредседателите Атанас Атанасов и Христо Иванов, конституционалистът Атанас Славов, Надежда Йорданова.

От БСП се говори за Кристиан Вигенин - покрай това, че бе зам.-председател и на 44-ото НС. От ДПС в предишния мандат на президиума бе Нигяр Джафер, но в новия парламент тя не е депутат, не беше и в листите - изненадващо.