Иран очаква да произведе уран, обогатен до 60 процента, идната седмица. Това посочи иранският постоянен представител пред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Казем Гариб Абади, цитиран от Ройтерс.

"Очакваме да натрупаме продукта идната седмица", написа той в туит.

По думите му това ще позволи значително да бъдат подобрени качеството и количеството на радиофармацевтичните продукти.

Президентът на ислямската република Хасан Рохани обясни по време на среща с кабинета си, че решението да се произведе уран, обогатен до 60 процента, е "отговор на вашето зло".

"Вие искахте да ни оставите с празни ръце по време на преговорите, но нашите ръце са пълни. 60 процента обогатяване е отговор на вашето (на Израел и Запада б.р.) зло... отрязваме и двете ви ръце, едната - с центрофугите IR-6, другата - с 60-те процента".

Центрофугите IR-6 обогатяват уран много по-бързо от настоящото първо поколение IR-1.

Франция заяви, че координира със световните сили отговор на намерението на Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението на Техеран е "сериозно развитие", което ние осъждаме и което изисква координиран отговор с останалите страни по ядреното споразумение от 2015 година, както и с Вашингтон, посочи Елисейският дворец.

Същевременно Белият дом каза, че остава склонен да продължи преговорите с Иран въпреки съобщението на Техеран. Говорителката на Белия дом Джен Саки обаче каза, че Вашингтон е обезпокоен от тези провокативни новини, предаде Франс прес.

"Убедени сме, че дипломатическият път е единственият за напредване тук и че трябва да има разговори, дори и индиректни, това е най-добрия начин да се стигне до решение", каза Саки.

Същевременно стана ясно, че дискусиите във Виена в опит да се спаси международното ядрено споразумение, които трябваше да бъдат подновени днес, се отлагат с ден. Запознати източници казаха, че това става заради предполагаем случай на коронавирус, предадоха световните агенции.

На срещата в четвъртък ще бъдат обсъждани последните стъпки на Иран, по-специално обогатяването на уран до 60 процента, каза руският представител Михаил Улянов.

Предисторията

Това е съобщение, което може да наруши течащите във Виена преговори между Иран, Русия, Китай и няколко западни страни, според “Уолстрийт джърнъл”. 

Два дни след спирането на тока в завода за обогатяване на уран в Натанз иранските власти съобщиха чрез държавната агенция ИРНА, че ще обогатят уран до 60%. 

Изпратено е и писмо до Международната агенция за атомна енергия. Заместник-министърът на външните работи на страната Абас Арагчи, който съобщи новината, не уточни графика.


Страната вече обогатява уран до 20% от изотоп 235, пише американският вестник, като подчертава, че тази нова цел представлява още една стъпка към развитието на ядрено оръжие. 

Ядреното споразумение от 2015 г. предвижда, че Иран ще може да обогатява уран до 3.67% само за 15 години само в завода в Натанз.

В момента ислямската република води преговори със страните членки на споразумението - Русия, Китай, Германия, Обединеното кралство и Франция, под егидата на Европейския съюз - за да се опита да спаси това споразумение. 

Вашингтон, който напусна договора под президентството на Доналд Тръмп през 2018 г., също е включен към дискусиите. В този контекст Иран настоява за отмяна на американските санкции, въведени преди три години.

След прекъсването на електрозахранването на ядрената площадка в Натанз на 11 април Иран обвини Израел, че е отговорен за аварията, която нарече „терористична атака“. „Ще отмъстим на ционистите“, реагира външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф.

В същото време ислямската република обяви, че "спира сътрудничеството си" в различни области с Европейския съюз, след налагането на санкции срещу осем ирански служители от сектора на сигурността. Последните са обвинени от европейците, че са изиграли роля в насилствените репресии на иранските протести срещу цената на горивата през ноември 2019 г.