"Северен поток-2", Крим, намесата на президентските избори в САЩ през 2016 г - Америка и Русия има за какво да спорят. Но това не им пречи да откриват нови оригинални начини да се скарат.

В понеделник посолството на Русия във Вашингтон осъди Държавния департамент заради предполагаемия отказ да почете паметта на първия космонавт в историята - Юрий Гагарин.

"Отбелязваме със съжаление, че не за първи път Държавният департамент на САЩ демонстрира загуба на памет по отношение на историята на космическите изследвания. Бихме искали да ви напомним, че Общото събрание на ООН обяви 12 април за Международен ден на полета в космоса в памет на съветския космонавт Юрий Гагарин. На този ден преди 60 години, през 1961 г., той извърши първата обиколка по орбитата около Земята в историята на човечеството" - се казва в коментар, публикуван във фейсбук страницата на посолството и цитиран от ТАСС  "...във връзка с изкривяването на Държавния департамент на паметта на първия космонавт на Земята."

❗ Embassy’s Comment on distorting the memory of the first Earth cosmonaut Yuri A. Gagarin by the U.S. State Department...

Публикувахте от Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США в Понеделник, 12 април 2021 г.

По-рано Държавният департамент публикува на своята рускоезична страница във фейсбук съобщение по повод 60-годишнината от първия човешки полет в космоса, без да споменава името на Гагарин.

В Туитър пък Държавният департамент поздрави за годишнината всички американски астронавти, "включително астронавта от Аполо 11 и бивш асистент на държавния секретар - Майкъл Колинс". Името на Гагарин отново отсъства, а в случая изрично е упоменат един от тримата американци, които донасят на САЩ победата в космическата надпревара.

Във видео към съобщението Колинс разказва спомените си от полета до Луната.

На свой ред руското посолство припомня, че бюстът на първия космонавт е изложен в Националния музей по аеронавтика във Вашингтон, а паметници на Гагарин съществуват и в Кливланд, Колорадо Спрингс, Ню Йорк, Хюстън и Чикаго.

"Хиляди американци, включително астронавти и служители на НАСА, посещават тези паметници всяка година, за да почетат паметта на съветския космонавт", се казва в съобщението.

Руското посолство цитира и поздравително съобщение от 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди до съветския лидер Никита Хрушчов след полета на Гагарин, съхранявано в архива на Държавния департамент.

"Народът на Съединените щати споделя удовлетворението на народа на Съветския съюз във връзка с успешния полет на астронавт, представляващ първото проникване на човек в космоса. Поздравяваме вас и съветските учени и инженери, които направиха това постижение възможно", се казва в документа.