Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американски и руски представители започнаха днес преговори за сигурността в космоса, след като миналата седмица Вашингтон и Лондон обвиниха Москва, че е изпробвала противоспътниково оръжие, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Еднодневният диалог в австрийската столица, който е планиран от месеци, ще бъде последван от тридневни преговори между двете страни по въпросите на контрола над ядрените оръжия.

В петък Кристофър Форд, помощник-държавен секретар на САЩ за международната сигурност, обвини на пресконференция Москва и Пекин, че вече са превърнали "космоса в театър на военните действия". По думите му Вашингтон предлага правила за отговорно поведение в космоса, които да следват образеца на съществуващите правила за водене на война и които да бъдат основани на принципа на съразмерността и хуманността.

Русия и Китай подкрепят алтернативна инициатива за сключването на международен договор за забрана на космическите оръжия, отбелязва агенцията.

Форд обаче заяви, че САЩ са против тази инициатива, защото тя ще направи незаконни някои конкретни оръжейни системи, които е трудно да бъдат дефинирани, вместо да определи кои действия в открития космос са допустими и кои не.

Според Космическото командване на САЩ, в средата на юли Русия е изпробвала противоспътниково оръжие в рамките на тест, подобен на друг такъв, извършен от нея през 2017 г. Москва отхвърли обвинението. При извършеното изпитание става дума просто за малък "инспекционен изкуствен спътник", който е използвал специализирано оборудване, за да инспектира от близко разстояние друг руски космически спътник, заяви в петък руското министерство на външните работи.

"Русия винаги е била ангажирана и ще остана такава и занапред с пълното демилитаризиране на открития космос и неразполагането на каквито и да било оръжия в космическото пространство", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.