Коктейлът с антитела на американската компания "Регенерон Фармасютикълс" (Regeneron Pharmaceuticals) намалява с 81% шанса за развиване на симптоматичен COVID-19 при хора в едно домакинство. Това показват данните от третата фаза на тестване, съобщи LiveScience.

Коктейлът  бе ползван още миналата година върху президента Доналд Тръмп, когато той бе с COVID-19, и оттогава насам е прилаган и върху други заразени с цел по-леко минаване на болестта. В творението на "Регенерон" има две антитела, разработени да блокират инфекцията със SARS-CoV-2, като се свързват с шипчестия протеин, с който вирусът прониква в клетките ни. 

В последната фаза на тестване са включени 1505 души без инфекция, но живеещи в домакинство, където в последните 4 дни е установена инфекция. Половината получават коктейла, другата половина - плацебо. 11 са случаите на инфекция в първата група и 59 във втората - но в добавка, тези 11 минават през заболяването много по-леко.

Амбицията на "Регенерон" е да получи от американската Федерална комисия за лекарствата (FDA) разрешение за извънредна авторизация за употреба на коктейла като превантивна мярка срещу инфекцията. Това може да е метод да бъдат защитени хората, които още не могат да се ваксинират или за които ваксините са противопоказни. Заявка ще има и към Европейската агенция за лекарствата.

Резултатите от третата фаза обаче още не са публикувани и оценени от научната общност.