Европейският медицински регулатор съобщи в петък, че лекарствена комбинация от антитела, разработена от американската компания "Регенерон Фармасютикълс" (Regeneron Pharmaceuticals), може да бъде използвана за лечение на пациенти с COVID-19, като ги предпазва от влошаване на състоянието им, съобщи "Ройтерс".

Според Европейската агенция по лекарствата предварителните резултати показват, че лечението с REGN-COV2 намалява количеството на вируса в задната част на носа и гърлото и развиване на тежко заболяване.

"Агенцията заключава, че REGN-COV2 може да бъде използвано при лечението на COVID-19 при пациенти, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са с повишен риск от тежко протичане на болестта", се казва в становище на европейския регулатор.

Препоръката може да се използва като насока към отделните европейски страни за евентуалното използване на комбинацията от казиривимаб и имдевимаб преди издаването на разрешение за пускане на пазара, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Коктейлът от антитела на "Регенерон" беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и беше даван на бившия американски президент Доналд Тръмп, когато се разболя от COVID-19.

Лечението, което се осъществява чрез капково вливане, е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела, които са произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекции.

"Повечето странични ефекти, за които е съобщено, са леки или средни. Регистрирани са обаче реакции, свързани с вливането (включително алергични реакции) и трябва да се следи за тях", пише в препоръките на ЕМА.

От регулаторния орган уточняват, че анализът в реално време продължава и ще формира основата за препоръката ѝ за условно пазарно одобрение от ЕС. ЕМА прави анализ и на леченията с антитела на компаниите "Ели Лили" (Eli Lilly) и "Селтрион" (Celltrion).

От "Регенерон" в четвъртък обявиха, че независима комисия е установила, че лечението има "ясна клинична ефикасност" при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.

Американската агенция по лекарствата и храните одобри още през ноември м. г. използването на REGN-COV2 при спешни случаи, експерименталното лечение беше приложено веднага  на Тръмп.

В четвъртък Франция обяви, че е доставила препарати за лечение с моноклонални антитела на множество болници в страната, а здравният министър Оливие Веран обяви, че "вече има нова надежда...който увеличава нашия анти-COVID арсенал", съобщи France24.

На 6 януари италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца съобщи, че е подписал указ за прилагане на лечения, базирани на моноклонални антитела. Италианската агенция по лекарствата и Държавният съвет по здравеопазването вече дадоха зелена светлина за тези методи на лечение, добави министърът.

"Заедно с ваксините ние ще имаме допълнителна възможност в борбата с COVID-19", каза тогава той.

Според Италианската агенция по лекарствата извънредната ситуация в страната означава, че подобни методи за лечение могат да бъдат прилагани при пациенти над 12 години въпреки липсата на данни и несигурността относно ползите от тях.

Лечението ще трябва да се предлага при инфектирани, които имат умерена форма на COVID-19, но при които има риск от влошаване на състоянието.