За втора поредна вечер полицията влезе във физическа саморазправа с протестиращи в предградията на Минеаполис, след като полицай уби 20-годишния Донте Райт тази неделя.

В понеделник множество правоохранителни служби използваха сълзотворен газ и други средства, за да разпръснат стотици хора, събрали се пред сградата на полицейското управление в Бруклин Сентър.

Губернаторът на Минесота Тим Уолц обяви полицейски час в неделя след вълненията през същата вечер, но протестиращите се противопоставиха на устните нареждания на полицията да се приберат у дома.

Демонстранти замеряха с камъни полицейски коли и скачаха върху тях, а силите на реда отговориха с гумени куршуми, сълзотворен газ и шокови гранати, предаде Асошиейтед прес.

Някои демонстранти биеха барабани и скандираха името на Райт.

Сблъсъците настъпиха часове след като полицията в Бруклин Сентър (град, който е част от метрополията на Минеаполис) пусна кадри от стрелбата, показваща смъртта на невъоръжения чернокож. Шефът на полицията Тим Ганън определи стрелбата като "инцидентна".

На видеото се виждат трима полицаи около спряла кола. Когато служител на реда се опитва да сложи белезници на 20-годишния Донте Райт, следва боричкане. Полицайка, по-късно идентифицирана като Ким Потър, заплашва да използва електрошок на няколко пъти, но вместо това се чува изстрел. Райт потегля с колата и се забива след няколко пресечки в друго превозно средство.

Райт е бил спрян заради предполагаемо пътно нарушение и впоследствие е застрелян след кратка борба с полицейски служители.

В понеделник следобед както президентът Джо Байдън, така и вицепрезидентът Камала Харис призоваха за разследване за стрелбата.

"Молитвите не са достатъчни", каза Харис в Twitter. "Донте Райт все още трябва да бъде с нас. Докато тече разследване, нашата нация се нуждае от справедливост и изцеление, а семейството на Данте трябва да знае защо детето им е мъртво - те заслужават отговори."

Байдън призова за спокойствие след публикуването на кадрите:

"Знаем, че гневът, болката и травмата сред общността на черните са истински." Но той подчерта, че "не оправдава насилието и грабежите".

Кметът на Бруклин Сентър Майк Елиът призова полицейския отдел да уволни Потър, като определи стрелбата за "дълбоко трагична".

"Не можем да си позволим да правим грешки, които да водят до загубата на живота на други хора", каза той.

В понеделник следобед Елиът, първият чернокож кмет на предградието, обяви, че градският съвет е гласувал да даде на неговия офис "командни правомощия" над полицейското управление, за да "рационализира нещата и да установи верига на командване и ръководство".

Късно в понеделник вечерта кметът се появи заедно с главния прокурор на Минесота Кийт Елисън пред протестиращи, след като полицията разпръсна много от нарушилите полицейския час.

"Ще направя всичко по силите си, за да се уверя, че ще има справедливост", каза Елиът, облечен в костюм и със защитна каска, пред зрителите."Това нещо няма да бъде пометено под килима, ние сме ще се справим с това по истински начин."

Бруклин Сентър е на около 10 мили северно от центъра на Минеаполис и е предгради с население от около 30 000 души, 29% от които са чернокожи.

Трагичният инцидент разпали отново гнева в Минеаполис, където се води процесът срещу бившия бял полицай Дерек Шовин, притискал на 25 май миналата година с коляно врата на чернокожия Джордж Флойд, който почина.