28-годишна родилка е починала в Сливен след усложнения от коронавирус. Новороденото е с отрицателен PCR тест и е в неонатологията на областната болница. На 1 април жената е приета с коронавирус в 32-ра седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Състоянието му е стабилизирано, съобщи бТВ.

Два дни след раждането майката губи живота си, уточни директорът на болницата д-р Васислав Петров. Случаят беше оповестен днес от Областния кризисен щаб. Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че тече проверка на случая. По думите му лекарите са направили всичко възможно, за да я спасят.

„Проблемът с родилките е много сериозен. Не искам да звучи страшно, искам да бъдат спокойни. Но вече няколко родилки загубихме в хода на тази пандемия.

Вече сме по-наясно с начина на протичането на заболяването при родилки. За съжаление този случай отново ни показа, че има неща, които все още не знаем за вируса и се учим в движение“, коментира Ангелов.

Експертният съвет по гинекология препоръча преди началото на ваксинационната кампания бременните жени в България да не се ваксинират. Това изискване не е преразгледано.

"Предстои много скоро да дадем ясен отговор и на този въпрос, който да бъде комуникиран с хората. Някои акушер-гинеколози настояват те да бъдат ваксинирани. Тук науката все още не дава категоричен отговор“, каза здравният министър пред бТВ.

Това е пореден случай на бременна жена, която губи живота си след усложнения от коронавируса.
На 28 март беше съобщено, че 36-годишна родилка е починала от COVID-19 в болницата в Бургас. Бременната в шестия месец жена беше приета в УМБАЛ-Бургас на 19 март, а на 23 март състоянието ѝ се влошава и тя е интубирана. Лекари предприеха спешно секцио и извадиха бебето.  Починалата жена беше художничката Лора Янева.

„10-11 дни преди това е била лекувана вкъщи. Доведена е до болницата, била е в много тежко състояние – с тежка двустранна пневмония и с тежка дихателна недостатъчност", обясни тогава д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ-Бургас.

Дни след това е поставена в медикаментозна кома, а няколко дни по-късон губи битката с COVID-19.

Преди това в средата на март в Бургас почина още една родилка. Новородени близнаци загубиха и майка си, и баща си заради коронавируса. Това беше вторият случай в рамките на две седмици, който завърши с фатален край на бременна жена в УМБАЛ-Бургас. Родилка от Карнобат беше поставена в медикаментозна кома заради COVID-19, но по-късно почина. Лекарите в областния град успяха да спасят близнаците ѝ. След спешното секцио бебетата бяха настанени в отделението по неонатология с отрицателен резултат от PCR тест.  Битката с вируса загуби преди това и бащата на децата. 

През март починаха от COVID-19 още две бременни. 42-годишна жена загуби битката с коронавируса в благоевградката болница. Тя се е самолекувала няколко дни, преди да потърси помощ в лечебното заведение.

"Тя е била вкъщи, болна с температура, със задух. При нас дойде в увредено състояние, това мога да ви кажа. Тест е правен, даже и рентгенография направихме, доказано е, че COVID-19", обясни тогава управителят на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Жената, която е била бременна в петия месец, е имала двустранна бронхопневмония. Тя е приета направо в реанимацията преди няколко дни, но състоянието ѝ бързо се влошило.

Преди това беше съобщено в Единния информационен портал за друг случай на починала 32-годишна бременна жена.

Специалистите призоват бременните жени да имат повишено внимание към спазването на противоепидемичните мерки, тъй като в България ваксинирането им срещу COVID-19 не е разрешено. 

Заради зачестилите случаи на бременни с по-тежко протичане на инфекцията и няколкото завършили фатално случая преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов назначи експертен консултативен съвет, които да подпомага лечебните заведения при комплицирани случаи на бременни и родилки с доказан COVID-19.