България e на първо място в крайното класиране по нации при мъжете на завършилото вчера Европейско първенство по вдигане на тежести в Москва, сочат публикуваните документи от организаторите и Европейската федерация.

С 685 т. националите ни са пред Армения, която завършва с 620 т., трети са представителите на Грузия с 612 т. В десетката следват щангистите на Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия. Подобен успех в класирането по нации България не е записвала от десетилетия.

„Радва ме, че отново сме на върха при мъжете в европейските щанги. Това е доказателство, че сме на прав път и е огромен стимул за състезателите, коментира старши треньорът Иван Иванов пред сайта на БФ по вдигане на тежести, като уточни, че след игрите в Токио ще се оттегли от поста. -

Жените ни също записаха голям успех. Повечето от нашите състезатели са в младежка, дори юношеска възраст, дебютанти на Европейско за мъже и жени, което е добро обещание за бъдещето."

Нашите се завърнаха от Европейското с три златни, три сребърни и един бронзов медал в двубоите. В общото подреждане по всички отличия в движенията България завърши с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия и е след Украйна.

Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 години насам. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. в Киев.