Ура! Англия отваря магазини и кръчми. Пред тях се вият опашки от измъчени "затворници" на вируса. Икономиката също поема дъх след три поредни локдауна.

Дори Ройтерс не съумява да запази безстрастния си тон: "Толкова съм развълнувана!" - Англия отваря с извадени халби, пазарувания и прически" е заглавието на водещата информация на сайта на агенцията днес.

"Хората се наредиха на опашки пред търговските обекти на дребно в цяла Англия в поненеделник да изпуснат насъбрания мерак за пазаруване и някои грабнаха полунощни пинти бира или си направиха ранна прическа, след като магазините, кръчмите, фитнесите и фризьорските салони отвориха отново след три месеца локдаун", съобщи агенцията.

 

Опашка пред магазин в Лондон. Снимка АП / БТА

Клиент поръчва в отворено заведение в Ливърпул. Снимка АП / БТА

"Важна стъпка към свободата."

Така премиерът Борис Джонсън определи отварянето. То идва след най-строгите ограничителни мерки, които страната е налагала в мирно време. Министър-председателят обаче предупреди сънародниците си да бъдат предпазливи и отговорни.

Опашките се образуваха още с изгрева на слънцето, а някъде се бяха наредили и още в полунощ - за дълго чаканата пинта пиво в местния пъб.

Свободата е заслужена. Вече 32 милиона британци, т.е. почти половината от населението, са получили поне една игла от коронавирусните ваксини.

Това, че хората харчат отново е решаващо за икономическото възстановяване. Официалните данни за 2020 г., най-лошата за икономиката за повече от три века, показаха 9,8 - процентов спад на брутния вътрешен продукт.

Стотици хиляди бизнеси затвориха от началото на януари, когато Англия влезе в трети поред локдаун, за да спре разпространението на "кентския" вариант на вируса, станал известен по света като "британски".

Мерките и ваксинацията намалиха смъртността с повече от 95% и новорегистрираните случаи с 90% от пика през януари. Вижте актуалните данни за страната тук.

Индустриалната лобистка група British Retail Consortium оценява, че британските търговски обекти са загубили оборот за 27 милиарда лири ($37 млрд.) през трите локдауна, а закритите само през миналата година работни места в сектора са 67 000.

Обединеното кралство е на пето място в света по брой на жертвите на COVID-19 - малко над 127 000 от началото на пандемията.