Дългото чакане в Англия приключи - след почти 4 месеца пъбовете отварят врати. Любителите на пивото обаче ще трябва да почакат, докато нещата се върнат постарому.

От днес британците могат да посещават пъбове, които имат лукса да си позволят да предлагат алкохол на открито (при кръчмите на закрито може да се купуват напитки само за изпът), като не бива в рамките на една група да се събират повече от шестима души или повече от две домакинства, предаде „Политико“. 

Шотландия и Уелс пък ще облекчат мерките за пъбовете на 26 април.

След като премиерът Борис Джонсън оповести графика за последователно вдигане на ограниченията, резервациите в английските ресторанти и пъбове достигнаха рекордни размери.

Но заради лошия британски климат и липсата на достатъчно пространство за социална дистанция на открито повечето кръчми ще отворят най-рано на 17 май, когато се очаква в Англия да се разреши приемането на клиенти на закрито.

„Смятаме, че приблизително една трета от пъбовете ще отворят в понеделник и може би само една трета от тях ще бъдат на печелба“, каза Джеймс Калдър, изпълнителен директор на Обществото на независимите пивовари, което представлява 830 независими пивоварни в цяла Великобритания. „Идеята, че „кръчмите се отварят, следователно всичко вече е наред“, не би могла да бъде по-далече от истината.“

JD Wetherspoon, която е собственик на около 750 кръчми в Англия, днес отваря 396 от тях. Mitchells & Butlers открива 270 от своите 1500 обекта в Англия, а по-късно през месеца - още 250. 

Около 2000 кръчми в Обединеното кралство са фалирали през 2020 г. заради ограниченията срещу коронавируса - около 5 на сто от общия брой.

Пъбовете, които могат да обособят тротоарното пространство в зона за пиене, са в по-добро положение от останалите, но собствениците се опасяват, че търговията ще бъде силно зависима от капризното британско време. Бизнесите инвестират десетки хиляди лири в одеяла, чадъри, шатри, външно отопление и мебели.

Според Ема Маккларкин, главна изпълнителна директорка на Асоциацията на британската бира и пъбовете, кръчмите, отворили врати през тази седмица, няма да работят на печалба, докато не започнат да посрещат клиенти на закрито.

„Изглежда, че имаме доста хладна пролет, така че ще бъде много трудно за нашите кръчми. Те изобщо няма да печелят... но искат да се свържат отново с клиентите си и се надяваме да надградят към по-успешно откриване, когато могат да отворят отново и на закрито на 17 май“, каза тя.

Пъбовете „не искат да живеят завинаги от правителствените подаяния, те искат да се измъкнат, но ограниченията, които правителството налага, ги възпират да търгуват на жизнеспособни нива, така че никой няма да има достатъчно спестявания до 21 юни, когато всички ограничения ще бъдат свалени“, добави Маккларкин.