Големи търговски вериги в Германия се борят да останат отворени в момент, когато лидерите на страната трябва да решат съдбата на магазините, на фона на увеличаващото се разпространение на коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА

В съвместно писмо до канцлера Ангела Меркел и премиерите на 16-те германски провинции единайсет търговски вериги заявиха, че вината за нарастването на случаите не е тяхна, и предупредиха да не бъдат връщани наскоро смекчените ограничения.

От по-рано този месец клиентите в Германия трябва предварително да си записват посещение в магазини, които не са от първостепенно значение. Облекчаването на ограниченията обаче беше позволено, с условието седмичното ниво на заразяванията да не надхвърля 100 случая на 100 000 жители. След като сега данните показват, че този брой е надхвърлен, в понеделник лидерите на страната трябва да решат как да се действа по-нататък.

Във Великобритания пък хиляди пъбове не са могли да оцелеят при пандемията, а тези, които са успели, ще се нуждаят от финансова подкрепа "години наред, за да се възстановят", заяви браншова организация.

"Много пъбове ще отворят с огромен дълг", каза пред телевизия "Скай нюз" Дейв Маунтфорд от Форума на британските пъбове.

Според организацията най-малко 2000 пъба са окончателно затворили.

Маунтфорд заяви, че не е ясно колко хора биха се върнали в пъбовете, и спекулираше дали те вече са свикнали да пият вкъщи.
"Ако трябва да съм честен, бъдещето изглежда доста мрачно", каза той.

Пъбовете трябваше да затворят за месеци заради наложените във връзка с пандемията ограничителни мерки. Сега се предвижда бирените градини в Англия да отворят отново в средата на април.